Missbrukare. Foto: Robin Haldert/TT
Foto: Robin Haldert/TT
Regionen

Anhöriga till missbrukare ska hjälpa till i vården

Camilla Waern-Nyström: Hoppas några vågar dela med sig
1:31 min

Tre av kommunerna i Jönköpings län ska nu ta hjälp av anhöriga till missbrukare för att förbättra missbrukarvården. 

Projektet heter Förebyggande insatser i familjer med missbruk - FIFA.

I forskningsprojektet ingår Vetlanda, Eksjö och Värnamo som sker i samarbete med regionens forsknings- och utvecklingsenhet. Projektet går alltså ut på att förbättra insatserna i kommunernas missbrukarvård genom att ta del av anhörigas erfarenheter, såväl positiva som sådana där insatserna eller bemötandet visat sig fungera mindre väl eller inte alls.

– Många gånger har vi haft fokus på missbrukaren och då kanske missat de andra i familjen, säger Camilla Waern-Nyström som utvecklingsledare på socialförvaltningen i Vetlanda.

Projektet vill ha kontakt med både barn och anhöriga till missbrukare men också vuxna med tidigare eller pågående missbruk eftersom frågor kring eget eller anhörigas missbruk kan vara känsliga.

– Vi hoppas att det är några som vågar dela med sig av erfarenheterna. Vi kommer aldrig få veta vilka personer som har anmält att vara med i det här för det är väldigt hög sekretess, säger Camilla Waern-Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".