Appen Periscope förbjuds på Junedalsskolan. Elever blir kränkta när de filmas live. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Appen Periscope förbjuds på Junedalsskolan. Elever blir kränkta när de filmas live. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Därför förbjuder skolan video-appen

4:33 min

Trakasserier och mobbning fick Junedalsskolan i Jönköping att förbjuda appen Periscope.

Det kommer ständigt nya applikationer i telefonen - så kallade appar - dataprogram som man kan kommunicera med varandra. Men ofta leder det här till problem, inte minst i skolan - något man märkt av på bland annat Junedalsskolan i jönköping.

Eleverna på Junedalsskolan har nu förbjudits att använda en mobil-app eftersom skolledningen menar att den kan användas för att uppmana varandra till att göra dumma saker som leder till kränkningar, vilket också hänt på skolan.

– Det var någon tjej på skolan som hade blivit myllad i snön, där man hade sagt typ 100 tittare och jag... berättar 14-åriga Tuva Kempe som går i 8:an.

Vad står det här nu?

– 50 tittare och jag tar på någons röv... Det är dåligt, man gör så för att få tittare. Kan vara typ: 100 tittare och jag vaxar kroppen. 

Inne på Junedalsskolan står eleverna vid sina skåp och väntar på att nästa lektion ska börja, många knappar på sina mobiler. Men det är inte längre appen Periscope de använder, eftersom den har förbjudits.
Periscope är en app där man startar en direktsänd videosändning där sedan vem som helst kan gå in och kommentera och följa.

För en vecka sedan fick skolans rektor Irena Hanzek veta att allt inte stod rätt till och fick ett tips om att appen användes på skolan.

Jag laddade ner den själv till min telefon och då kunde jag gå in och titta på Junedalsskolan och se om det var några sändningar och då fanns det några filmer, som i och för sig inte var live men som varit tidigare, som jag inte tyckte kändes okej.

– Dels filmade de under en lektion och under den sändningen kom det triggande kommentarer "Hitta på något nu", "kasta suddigummi", "skrik", "se till att läraren blir arg.

Förbuden kom sedan en elev fått snö upptryckt i ansiktet och och att elever uppmanat till det via mobilappen. 

Skolans rektor Irena Hanzek menar att mobbning och kränkningar i mobilerna är svårt att kontrollera och även vilka appar eleverna faktiskt använder i skolan. Men genom att ha regler och prata med varandra ska man kunna skapa en trevligare stämning för alla.

– Det finns ju andra appar också, det är ju inte bara den här. Det är så hela tiden, det är inte unikt för vår skola utan finns i hela samhället. Är man anonym så riskerar det att urarta och det sker kränkningar.

– Vi försöker föra resonemang med eleverna och vi har olika lektioner där vi tar upp det här frågorna och på förekommen anledning är det ju diskussioner om detta - hur är man på nätet, hur uppträder man på nätet, vad är okej och vad är inte okej, säger rektor Irena Hanzek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista