Foto: CartoDB
Foto: CartoDB

Ny karta på framtida storregioner ska tas fram

Kent Johansson (C): Finns nästan en längtan
1:47 min

Sveriges karta kan nu komma att ritas om. Sedan i höstas arbetar ännu en utredning med att ta fram förslag på nya storregioner.

Redan om några veckor ska man presentera en helt ny karta för hur Sveriges nya regioner och län kan komma se ut.

I flera år har det nu pratats om storregioner, och diverse utredningar har kommit genom åren utan att kartorna ritats om och några nya storregioner bildats.

– Vi har sagt att vi under tidig vår ska presentera ett underlag för en kartbild som vi sen vill ha en konstruktiv dialog kring, säger Kent Johansson (C) som är före detta EU-parlamentariker och nu vice ordförande i kommittén som ska ta fram den nya kartan.

– I de träffar som vi har haft så finns det en väldig öppenhet. Jag ska inte säga längtan men en press på oss att vi ska jobba i kanske lite högre tempo än vad vi sa från början, fortsätter Johansson.

Men det är inte bara Kent Johansson som är positiv till den här utredningen. Även Ann-Marie Nilsson, kommunalråd i Jönköping, ser flera fördelar med det här. Men det finns även en del nackdelar enligt henne.

– I en större region har man en annan möjlighet att påverka gentemot staten. Det är ju viktigt för att vi ska få en stark röst och fel del av viktiga nationella resurser, inte minst. En nackdel är att för de förtroendevalda kan det bli ett tuffare uppdrag att verka över en större region med förankringen.

Kommentera gärna: Hur vill du regionerna för exempelvis sjukvård och regionala myndigheter i Sverige ser ut i framtiden?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".