Kolmårdens djurpark. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Flaggan på halv stång utanför Kolmårdens djurpark efter olyckan 2012. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Östergötland

Kolmårdens djurpark åtalas efter vargattacken

Djurskötaren på Kolmården dödades av vargar sommaren 2012. 

Nu åtalas en tidigare chef på djurparken misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Även bolaget som driver djurparken åtalas.

En kvinnlig djurskötare dödades sommaren 2012 när hon gick in till åtta vargar i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Nästan fyra år efter händelsen väcks i dag åtal.

Den tidigare chefen har enligt åtalet genom sin befattning haft ansvar för arbetsmiljöarbetet i och vid varghägnet och för de personer som vistas i och arbetar i hägnet.

- Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda jäkla sandkorn. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

Djurskötaren, som var i 30-årsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i hägnet när händelsen inträffade. Efter händelsen framkom att vargarna redan tidigare visat aggressivt beteende mot en skötare vid ett tillfälle.

Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, och då det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, samt att den tidigare chefen gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag.

Kolmården åläggs dessutom företagsbot om fyra miljoner kronor, enligt yrkandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista