Stefan Gustafsson (KD) kommunalråd i Sävsjö
Stefan Gustafsson (KD) kommunalråd i Sävsjö. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.

Sävsjö får möte om flyktingboenden

Stefan Gustafsson: Vill veta fakta
1:43 min

Sävsjö kommuns ledning har nu tvingat fram ett möte med ansvariga myndigheter.

På mötet vill de visa sitt missnöje med de planerade nya flyktingboendena i stadshotellet i Sävsjö och behandlingshemmet Lövängen i Stockaryd.

Det är Sävsjös kristdemokratiska kommunalråd Stefan Gustafsson som ska ha ett möte under den regionala konferens om flyktingmottagandet i länet som hålls i Jönköping imorgon.

– Jag vill veta hur fakta är, vad är det de tänker sig? Det vill jag fråga de som är ansvariga, det vill säga Länsstyrelsen och Migrationsverket, för att de tydligt ska veta hur ansträngt läget är i Sävsjö kommun. Sedan får man väl se vilka konsekvenser man vill dra av det, säger Stefan Gustafsson.

Det var i förra veckan som Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson gick till storms mot vad P4 Jönköping dagen innan avslöjat - att affärsmannen Roy Gustafsson hade långt gångna förhandlingar med Migrationsverket om att göra om Sävsjö stadshotell samt behandlingshemmet Lövängen i Stockaryd till flyktingboenden för bortåt 300 nyanlända.

På sin personliga nätblogg skrev kommunalrådet:

Inte alls är ok att en enskild företagare kan göra så här, att statens Migrationsverk gör ett sådant avtal utan kontakter med oss i kommunledningen. 

Eftersom Sävsjö redan tagit emot många flyktingar skulle kommunen, enligt Stefan Gustafsson, inte mäkta med att ta emot ännu fler och därför lovade han att vidta "mått och steg".

Vid fredagens regionala konferens i Jönköping om flyktingmottagandet i Jönköpings län ska Gustafsson möta Länsstyrelsen och Migrationsverket för ett enskilt möte.

Men Migrationsverkets regionchef Caroline Henjered säger så här om vilka möjligheter Sävsjö, eller andra kommuner, har att påverka avtal om flyktingboenden.

– Det finns inga kommunala veton mot sådana beslut. I det här lägen med människor som riskerar att stå utan tak över huvudet måste vi följa lagen om offentlig upphandling.

Kan inte en kommun säga nej med hänvisning till att de redan tagit ett stort ansvar?

– Nej!

Jag vill börja med en dialog med Migrationsverket och Länsstyrelsen, sedan får vi se vad den leder vidare till. Om vi ska klara en volymökning måste vi också få extraordinär hjälp för att hantera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".