Kommunerna och Polisen pressenterade idag medborgarlöfte för Vaggeryd och Värnamo. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Kommunerna och Polisen pressenterade idag medborgarlöfte för Vaggeryd och Värnamo. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Värnamo & Vaggeryd

Polisen satsa extra på att bekämpa drogerna

2:07 min

Idag presenterade polisen i Värnamo vilka medborgarlöften de valt att satsa på. 

Invånarna i Vaggeryd och Värnamos kommuner valde arbetet med att bekämpa drogerna bland unga.  

Idag hölls en pressträff i polishuset i Värnamo där representanter från Vaggeryd, Värnamo och polisen presenterade vilka medborgarlöften de valt att satsa på under året.

– Vi kommer ha ett liknande löfte i både Vaggeryd och Värnamo kommun, det handlar om att jobba mot narkotikabrottslighet, främst mot ungdomar i 15 till 20-årsåldern, säger Håkan Boberg som är lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Medborgarlöftet handlar om att öka tryggheten bland boende i kommunerna och att minska brottsligheten. Varför de valt att arbeta mot narkotika är för att det är något som invånarna har tagit upp som förslag till polisen.

– Lite skillnad från tidigare är att vi verkligen har varit ute och lyssnat på kommuninvånarna och bland vår egen personal vad man ser som angeläget.

Andra förslag som kommit in som man vill att polisen ska fokusera på handlar bland annat om trafikbrottslighet, ungdomsbrott, bostadsinbrott och våld i nära relationer.

– Det skiljer sig åt en del mellan kommunerna. Vi har tittat på statistik och brottsligheten ser lite olika ut i kommunerna. 

Polisen har redan nu spikat arbetsdagar och veckor då man kommer sätta in extra resurser för att jobba med narkotikabrottsligheten bland ungdomar i Värnamo och Vaggeryd. 

– Vi ska försöka hitta ungdomar som har börjat eller håller på att missbruka för att få dom på bättre tankar helt enkelt. Sen ska vi också ut till Gislaved och Gnosjö för att prata med allmänheten om vad dom tycker är angeläget i deras kommuner för att starta ett medborgarlöfte där 2017, säger Håkan Boberg på polisen i Värnamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista