HVB-hem

Personal kallade flyktingpojkarna för "jävla grisar"

2:31 min

Den anställde skriker "jävla grisar" på engelska och "idioter" till de ensamkommande unga pojkarna på kommunens boende. När en kille bryter ihop får de andra pojkarna hjälpa. Filmen avslöjar missförhållandena - men den anställde får jobba kvar.

Vittnen från boendet som finns i Jönköpings län berättar samtidigt om olämplig personal och att de unga kränks.

– You are like fucking pigs (ni är som jävla grisar). Jävla idioter, skriker mannen som anställdes i höstas vid kommunens boende.

Men kommunens enhetschef tycker inte det är grund för uppsägning eller omflyttning.

– Det kan hända alla anställda att det rinner över, säger enhetschefen vid kommunen, som nu ska utreda händelsen.

Det är en av ungdomarna som finns på boendet, där pojkar upp till 18 år bor, som filmat det som händer. Det handlar om en konflikt mellan den anställde mannen och en grupp pojkar. Vad som startat bråket framgår inte. Den anställde tycks slå i väggen och är mycket arg och flera pojkar får gå fram och lugna ned honom.

Plötsligt bryter en av pojkarna, som försökt prata med den kommunanställde, ihop på golvet och skriker ut sin förtvivlan.

De två anställda, som syns på filmen, rör inte pojken utan står och tittar på och en av dem skriker då "jävla idioter". Istället får andra boende ta hand om pojken och hålla i och lugna honom.

Anställda vid boendet, som P4 Jönköping talat med, har slutat i protest mot förhållandena och har dessutom slagit larm till kommunens socialchef om bristerna.

Enhetschefen på den aktuella socialförvaltningen i länet har tagit del av filmerna där de ensamkommande kallas för grisar och bekräftar att filmen är från ett av kommunens boenden.

– Min bedömning är att det inte är ett bra ordval, men han agerar inte med våld.

– Ibland spårar det ur lite, det kan hända all personal i vissa lägen, säger han.

Den anställde på HVB-hemmet har kvar sin fasta anställning på boendet, men händelsen ska nu utredas.

– Vi håller på att gå igenom ärendet och är det något vi kan bli bättre på så gör vi ju det.

Kan du försvara att han är kvar, borde han inte plockas bort under utredningen?

– Nej, jag tar inte bort honom. jag tycker inte att det är så pass allvarligt, säger enhetschefen.

Men det är pressat på flera håll i länets kommuner kring HVB-hemmen, visar kontakter som P4 Jönköping haft med ansvariga och personer med insyn i verksamheten i flera kommuner.

I samband med att antalet ensamkommande flyktingbarn ökade kraftigt startades ett 40-tal HVB-hem i länet under en kort tid under hösten. Det visar statistik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tagit fram åt P4 Jönköping. Hundratalet anställda har tagits in med mycket kort varsel i länet.

Den pressade situationen har gjort att man tvingats göra flera avsteg i kvaliteten när det gäller personal och boende, enligt en rad kommunföreträdare som vi talat med. Flera kommuner berättar att man haft direkt olämplig personal som man tvingats avsluta anställningen med. Det rör sig om visstidsanställda som inte fått fortsätta, i bland i samråd med kommunen. I Jönköpings kommun till exempel har man haft ett fall där kommunen fått avsluta anställningen sedan personen inte visat sig lämplig.

När det gäller fallet i den aktuella kommunen där händelsen filmats, kommer utredningen att ta några veckor, enligt enhetschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista