Birgitta Hagström
Birgitta Hagström. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
HVB-hem

Efter filmen - IVO uppmanar kommunen att anmäla

2:57 min

Den uppmärksammade filmen från ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i länet, där en anställd får ett raseriutbrott och kallar ungdomarna jävla grisar, har väckt uppmärksamhet.

Den anställde som syns på videon, och kallar de boende pojkarna för "jävla grisar" och "idioter" jobbar fortfarande kvar på boendet.

Men Birgitta Hagström, avdelningschef med särskilt ansvar för ensamkommande flyktingbarn på Inspektionen för vård och omsorg, tycker att filmen är förfärlig.

– Det här är inte alls acceptabelt, så får det inte alls gå till. Det är oprofessionellt och det är ett tecken på ett väldigt dåligt bemötande, säger Birgitta Hagström.

Även om hon har förståelse för att det kan rinna över för personer ibland, så försvarar hon inte beteendet från den anställda.

– Man kan förstå att det rinner över, men personal som har tackat ja till anställning i de här verksamheterna måste ändå vara så professionella att man kan hantera de här situationerna när de uppstår.

Vår förstahandsbedömning är att kommunen själva ska ta hand om det här och att dom bör lex Sarah-anmälda det till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista