Sverige inför åldersgräns på sociala medier. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige inför åldersgräns på sociala medier. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sociala medier

Sverige inför åldersgräns på sociala medier

1:17 min

Sverige kommer att få en åldersgräns för sociala medier. Det är beskedet från regeringen, rapporterar SVT.

Det innebär att barn måste be föräldrar om lov för att till exempel få använda Facebook, Snapchat och Instagram. Och bland de unga som P4 Jönköping pratat med, så är reaktionerna blandade.

– Det är inte så bra, även om man är ung så har man bra koll på vad man skriver, och då kan man få vara inne på sociala medier, säger Johan Isendahl.

Det är konsumentminister Per Bolund som bekräftar för SVT nyheter att det kommer finnas med åldersgränser när Sverige införlivar EU:s nya dataskyddsförordning i svensk lag.

Det kan då bli en 16-årsgräns för sociala medier i Sverige, men det finns också möjlighet att gå ner till en 13-årsgräns. Regeringen kommer tillsätta en utredning där man ska ta ställning till var åldersgränsen ska hamna, men det blir alltså nånstans mellan 13 och 16 år.

– Det har både sina för- och nackdelar. Konsekvenstänkandet kanske inte är så väl utvecklat, samtidigt måste man få uttrycka sig, säger Matilda Skogsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista