Skolbespisning. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Sörgårdsskolan i Gislaved berörs av den stora omorganisationen. Arkivfoto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Stor reform ska lyfta eleverna

Resultaten bland eleverna är bland de sämsta i landet. Nu vill politikerna i Gislaved omorganisera hela grundskolan för att lyfta resultaten.

Låg- och mellanstadie ska samlas på färre skolor och Gislaved och Smålandsstenar ska enligt förslaget få en mellanstadieskola var, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Totalt berörs fem skolor: Gullviveskolan, Gyllenforsskolan och Sörgårdsskolan i Gislaved samt Villstadskolan och Åtteråsskolan i Smålandsstenar.

Syftet är att lyfta resultaten eftersom Gislaveds kommuns elever presterar sämre än snittet i riket. I den riksomfattande undersökningen "Öppna jämförelser" för 2014 får Gislaveds kommun plats 226 av 290 kommuner.

Både lärare och föräldrar ska nu bjudas in till dialog om den här förändringen som berör fem skolor i kommúnen. Så småningom ska även Anderstorps skolor förändras i samma riktning. Beslut av politikerna om den stora omorganisationen av skolor väntas i april och förändringen ska vara genomförd under hösten 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista