Stefan Gustafsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Sävsjö

Han går till regeringen för att stoppa flyktingboende

Stefan Gustafsson: "De måste ha en dialog med oss"
1:01 min

Sävsjö kommun lyckades inte få Migrationsverket att ändra sina regler kring hur dom skaffar fram flyktingboenden, men ska nu vända sig till regeringen.

Sävsjös kommunalråd Stefan Gustafsson hade på fredagen tvingat fram ett möte med Migrationsverket och länsstyrelsen sen det framkommit att en privat aktör vill starta flyktingboende med 200 flyktingar i kommunen utan att kommunen får vara med och påverka, som P4 Jönköping avslöjat tidigare.

Sävsjö är den kommun som tagit emot flest antal flyktingar i länet och nu är gränsen nådd enligt kommunalrådet som kräver att kommunen ska få inflytande över sådana här etableringar.

Trots att han inte fick igenom några förändringar under mötet tycker han det var en framgång

- Vi har en samsyn i den problematik och orimlighet som finns i nuvarande regelverket och ska fortsätta dialogen. Vi ska föra det ett steg till och både tillskriva och föra dialog med SKL (Sveriges kommuner och landsting) och regeringen för överläggningar. Man måste ha överläggning med kommunen och ta hänsyn till dom lokala förutsättningarna och det sker inte nu.

- Vi riktar oss inte mot någon egen företagare utan mot problemet som sådant. Det är orimligt att man utan överläggning kan teckna avtal med hundratals nya människor i en redan besvärlig situation så det måste till en förändring, säger Stefan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".