Foto: Brita Nordholm / SCANPIX
Mer timmer skulle kunna tas på varje lastbil om de var större och därmed minska antalet bilar, visar forskning. Arkivfoto: Brita Nordholm / SCANPIX
Ny forskning

Så kan skogsbruket spara miljoner liter diesel

1:05 min

Nästan 17 miljoner liter diesel varje år. Så mycket skulle skogsbruket spara om man fick använda timmerbilar som kunde lasta mer, visar en utvärdering av ett projekt som pågår just nu i bland annat Småland.

- Skogsbruket står för en stor del av samtliga transporter i landet och man brukar räkna med sex miljarder tonkilometer som transporteras inom skogsbruket, säger forskaren Fredrik Johansson vid Skogforsk i Uppsala.

Sverige är ett skogsland, och runt om på vägarna rullar tusentals timmerbilar. Alla dessa timmerbilar förbrukar mycket bränsle och släpper också ut mycket koldioxid.

Men seden några år tillbaka pågår försök, bland annat i Småland, med större bilar, ekipage med en bruttovikt på upp till 90 ton. Det är mellan 20 och 30 ton mer än vanliga timmerbilar.

Enligt den utvärdering som Fredrik Johansson gjort, skulle miljöpåverkan minska kraftigt med större bilar. Transporterna skulle bli färre, bränsleförbrukningen och utsläppen av koldioxid skulle minska kraftigt.

Men större timmerbilar kräver också stora investeringar i våra vägar.

- Begränsningarna är vägarna. Broar är en sådan sak som måste uppgraderas så att de klarar av ökad bruttovikt, säger Fredrik Johansson.

Det är vägnätet som begränsar?

- Ja, det är det.

Hur påverkar det trafikmiljön att man släpper ut lastbilar som är större och längre?

- Antalet lastbilar kommer ju att minska, vilket gör att antalet omkörningar minskar vilket är positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista