Ambulans. Arkivbild, foto: David Westh/Sveriges Radio
Karin Lageson fick akut föras till sjukhus när hon drabbades av en allergichock. Arkivbild, foto: David Westh/Sveriges Radio
Habo

Läkarbrist gör att Karin tvingas leva i ovisshet

Karin Lageson: Jag trodde inte jag skulle överleva
2:03 min

För snart ett år sedan drabbades Karin Lageson av en allergichock. Men bristen på allergiläkare gör att hon ännu inte fått någon undersökning.

Alltfler människor drabbas av allergier av olika slag och i dag väntar över 200 länsbor på en utredning om vad de är överkänsliga för/mot. Men bristen på allergiläkare gör att kötiden för en allergiundersökning kan bli ett år eller längre.

Karin Lageson från Habo drabbades av en svår och totalt överraskande allergireaktion i mars förra året efter att ha ätit mat från en kinarestaurang. Men hon vet ännu inte vad som utlöste den livshotande attacken.

– Efter någon halvtimma kände jag hur mina läppar svullnade upp. Efter det svullnade ögonen igen och sedan började halsen svullna, jag trodde inte att jag skulle överleva. Vi ringde ambulansen och efter fem minuter fick jag sprutor och var på väg i ilfart till Ryhov, berättar Karin Lageson.

Ambulanspersonalen och akuten på länssjukhuset Ryhov i Jönköping lyckades häva den våldsamma allergireaktion Karin Lageson drabbades av efter att ha ätit mat från en kinakrog hon så ofta besökt. Varken förr eller senare har hon råkat ut för nåt liknande men än i dag, 11 månader senare, vet hon ännu inte vad som orsakade allergichocken. För vårdcentralen hemma i Habo gjorde ingen allergitest.

Senaste beskedet från länssjukhuset i Jönköping kom i oktober förra året - bristen på läkare gör att vårdgarantins 90 dagar inte kan infrias och det finns inte heller någon möjlighet att skicka henne till någon annan utredande enhet.

– Det är självklart inte bra att behöva vänta så länge och vi beklagar det verkligen. Men tyvärr är tillgången på allergiläkare, både här och på andra håll i landet, väldigt dålig, säger Henrik Hjortsjö som är verksamhetschef på medicinkliniken.

Har ni inte prioriterat allergivården tillräckligt?

– Vi skulle säker ha kunnat göra mer men nu tror vi att läget ska förbättras framöver.

Till dags dato står 220 personer i kö för allergiutredning på Ryhov. Men nu när man har rekryterat en andra allergiläkare hoppas Henrik Hjortsjö att kön till utredning ska vara avbetad i slutet av detta året, eller under 2017.

En klen tröst för Karin Lageson vars liv har förändrats efter attacken.

Det är en konstant oro, varje dag. Samtidigt vet jag att det finns de som har det svårare än jag, men jag tycker inte det är rimligt att behöva vänta nästan ett år på besked.

Kommentera: Har du någon erfarenhet av allergivården?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".