Carin Wiberg, områdeschef för äldreomsorgen. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Carin Wiberg, områdeschef för äldreomsorgen. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Jönköping

Detta kan 85-åringar få hjälp med

1:44 min

Allt fler äldre bor kvar hemma och klarar sig på egen hand, men många av dem vet inte vilken hjälp de ändå kan få av äldreomsorgen.

Alla nyblivna 85-åringar i Jönköping kommer nu under våren att få brev av kommunen med tips och erbjudanden om sådant som gör livet lättare på gamla dagar.

– Det är inte så att man alltid är i behov av hjälp av äldreomsorgen och många 85-åringar är inte det, men det skapar en trygghet att veta var man ska vända sig och vilken hjälp man kan få, säger Carin Wiberg, områdeschef för äldreomsorgen i Jönköping.

Varje månad uppnår 40-50 invånare i Jönköpings kommun åldern 85 år och många av dem bor fortfarande i eget boende, och ungefär hälften av hela gruppen 85 år eller äldre i kommunen har ingen kontakt med den kommunala äldreomsorgen.

Det beror kanske på att de är vana att klara sig på egen hand och inte vet vilken hjälp de kan få och har rätt till, menar Carin Wiberg.

– Jag tror att det är många som inte alls vet det. Trots att de har uppnått en hög ålder har de inte haft behov av hjälp och då inte heller tänkt på det.

Hälsan tiger still brukar man säga.

Men nu ska alltså äldre få tips om vilken hjälp de faktiskt kan få även om de bor i eget boende, och de ska få den informationen genom ett brev. Det ska handla om allt från trygghetslarm till träffpunkter och hjälp med att byta en glödlampa.

Enligt Carin Wiberg handlar det här nya initiativet dock inte om att försöka få nya kunder till äldreomsorgen, utan snarare det motsatta. Och de som är lite intresserade men ändå tveksamma kan få ett hembesök om de vill pröva på, men då måste de höra av sig till kommunen själva.

– Vi gör inga hembesök om de inte aktivt har ringt och beställt det och den eller de som då kommer ska alltid ha legitimation, säger Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista