Peter Iveroth. Foto Johan Werner/Pressbild.
Peter Iveroth. Foto Johan Werner/Pressbild.
Jönköpings län

Läkaren: Därför smittas vi fortfarande av svininfluensan

2:21 min

Vinterns influensasäsong väntas snart nå sin kulmen. Många är oskyddade mot den dominerande svininfluensan.

Vinterns influensasäsong är här och inom två veckor väntas den nå sin kulmen. Flera olika influensor cirkulerar men i år är det främst svininfluensan som ger oss viruset. 

– I år är det huvudsakligen svininfluensan som dominerar. Det är en av de alvarligaste typerna av influensa som vi har, säger smittskyddsläkaren Peter Iveroth. 

Främst är det yngre, medelålders och barn som drabbas i en större omfattning än äldre. Och för de som tog sprutan under den förra epidemin kan det behövas påfyllning av vaccin.

– Vaccinet har en skyddseffekt i ett par tre år, så många har kanske inte tillräckligt för att undvika att bli sjuk idag, säger Peter Iveroth.

Och även om den är allvarlig, så är den långt ifrån lika riskfylld som när den var ny och spreds över världen 2009. Men fortfarande smittas cirka 3-4 personer i länet varje dag och snart väntas fler insjukna.

– När den kom 2009 var vi helt oskyddade mot den, nu har vi utsatts för den och vaccinerats mot den. Vi har byggt upp ett visst skydd men fortfarande är det många som kan drabbas av den, säger Peter Iveroth.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista