Foto: Ramböll
Foto: Ramböll
Jönköpings län

Jönköpings län hjälper grannar med stationer

Rune Backlund, regionråd: Viktigt att få till en koppling
2:01 min

Nu ska region Jönköpings län hjälpa både Ulricehamn och Ljungby kommun att få stationer utmed den nya höghastighetsjärnvägen.

Enligt regionrådet Rune Backlund är det viktigt även för vårt län att det byggs stationer på de orterna.

– Vi tänker från vår sida visa på att det finns vita fläckar och att det är viktigt att få till en koppling här också, säger Rune Backlund.

Det har ju gått ett dygn sedan det blev känt hur de nya höghastighetsjärnvägarna är tänkta att dras genom södra Sverige. Vinnare blev Jönköpings län, som får tre stationer i Värnamo, Jönköping och Tranås.

Och även om järnvägarna dras via Ljungby och Ulricehamn, så får de inga stationer och det är inte bra menar Rune Backlund. Det påverkar möjligheten att skapa en större arbetsmarkandsregion negativt.

Nu kommer region Jönköpings län att försöka hjälpa Ljungby och Ulricehamn och Anne Karlsson, kommunalråd i Ljungby, är inte främmande för att kommunen bygger station för egna pengar.

– Vi har planer på gång som vi jobbar vidare med, och vi stänger inga dörrar för att bygga en egen station, säger Anne Karlsson.

De kommuner som nu får stationer, ska även vara med och finansiera delar av järnvägsbygget, men det är stora skillnader. Värnamo ska bidra med drygt 30 miljoner medan Tranås ska betala 300 miljoner.

– Jag förstår volymen av kostnaden, för detta är en järnväg som kommer finnas i 100 till 150 år och den kommer ha en enorm betydelse för kommunens utveckling, säger Anders Wilander, kommunalråd i Tranås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".