Daniella Nero. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Daniella Nero. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Simhopp

Daniella Nero räds inte zikaviruset

Om knappt två veckor åker simhopparen Daniella Nero med landslaget till Rio för att försöka kvala in till OS. Samtidigt har smittspridningen av det fruktade zikaviruset klassats som ett internationellt nödläge.

– Jag är inte orolig, säger Daniella Nero, som pluggar till läkare.

– Vi har kontinuerlig kontakt med SOK, som i sin tur har kontakt med sina läkare, med Rio, med smittskyddsinspektionen, alla instanser. Jag pratade med de i går och vi förlitar oss på att de ger oss rätt indikationer, säger förbundskaptenen Ulrika Knape-Lindberg.

I nuläget finns inga planer på att ställa in resan, och Nero är lugn - men inte för att hon är läkarstudent.

– Nej, jag går bara tredje året så vi har bara haft teoretisk kunskap ännu. Jag har följt den vanliga rapporteringen och så länge man är försiktig och följer de rekommendationer som finns så känner jag mig lugn. Dessutom tillhör vi inte riskgruppen.

Riskgruppen för zikaviruset är gravida kvinnor, och viruset misstänks ligga bakom ett ökat antal av missbildningar bland nyfödda barn.

Världscuptävlingen, som samtidigt är OS-kval, avgörs 19-24 februari och den svenska truppen åker till Rio de Janeiro den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista