Foto: Peter Jernberg, Sveriges Radio.
1 av 2
Lars Isaksson. Foto: Peter Jernberg, Sveriges Radio.
Statistik äldrebrott. Källa: Polisens händelse- och brottsinformationstjänst
2 av 2
Källa: Polisens händelse- och brottsinformationstjänst

Han är en av många äldre som blivit lurade

1:31 min

Varje vecka drabbas flera äldre eller funktionshindrade i Jönköpings län av stölder i hemmet, bedrägerier eller ficktjuvar. Det visar polisens statistik.

Just i Jönköpings län minskade antalet anmälningar något förra året, men nationellt ökar de så kallade åldringsbrotten.

70-årige Lars Isaksson var tidigare en av landets mäktigaste sjukvårdspolitiker, som hanterade miljarder i sitt uppdrag som landstingsråd. Under en promenad i Jönköping för en tid sedan blev han rejält blåst av en falsk välgörenhetsinsamlare.

– Det stod en man med en lista och samlade pengar till handikappade. Jag skrev på för 100 kronor och bad om växel på en 500-lapp - och han sa bara yes, yes och sedan försvann han, berättar Lars Isaksson.

Scenariot känns igen. Det kan antingen röra sig om en falsk insamling, en hjälpsam person i kön till snabbköpskassan, en falsk hantverkare eller - som i Lars Isakssons fall - en person som säger sig samla in pengar till välgörande ändamål.

I hela landet anmäldes förra året närmare 10 500 sådana här brott mot äldre och funktionshindrade. I Jönköpings län anmäldes drygt 220, det vill säga 4-5 äldrebrott i veckan. Även om anmälningarna gått ner lite i Jönköpings län, jämfört med året innan, visar statistiken ändå att personer över 65 år är en tacksam måltavla för oärliga personer.

Många äldre känner naturligtvis en oro rent allmänt i samhället och så råkar de ut för sådant här. Det är oerhört beklagligt.

Se bild på statistiken här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista