Foto: Ramböll
Foto: Ramböll
Höghastighetsbanan

Frågetecken kring Tranås bud

I måndags kom beskedet att en av stationerna i den framtida höghastighetsbanan kommer ligga i Tranås.

Samtidigt kom det fram att Tranås ska fungera som medfinansiär med 300 miljoner kronor. Det kan jämföras med Värnamo som ska hjälpa till med cirka 30 miljoner kronor.

Nu begär Tranås kommun kompletteringar från Sverigeförhandlingen som lämnade budet. Kommunen vill veta hur Sverigeförhandlingen motiverar summan, och kommunen vill även veta lite mer specifikt var stationen ska ligga.

Den 1 mars ska de båda parterna förhandla för första gången, och tills dess vill kommunen att Sverigeförhandlingen lämnar in de nödvändiga kompletteringarna om summan och stationsläget.

I tidigare rapporter har kommunen tagit fram fem olika förslag på möjliga stationslägen, där samtliga påverkar banans sträckning och beräknad kostnad, men för att vara förberedda på förhandlingen 1 mars så vill man nu att Sverigeförhandlingen specificerar stationsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".