Polisen Bo Gunnarsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
- Både hets mot folkgrupp och ofredande, säger polisen Bo Gunnarsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio samt arkivbild

Nazisthot mot HVB-hem - polisen gjorde ingen anmälan

1:59 min

Ungdomsgäng attackerade flyktingungdomar och HVB-hem med nazistslagord, men polisen åkte därifrån utan anmälan.

Vid flera tillfällen de senaste veckorna har ett HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar i Södra Vätterbygden utsatts för främlingsfientliga och nazistiska hotelser och attacker.

Polisen har varit på plats men trots att händelserna är klara hatbrott och ofredande valde polisen att inte göra någon polisanmälan eller inleda en brottsutredning.

– På fredagskvällen, när flera av ungdomarna var ute på aktiviteter, hörde vi i personalen att det skreks "sieg heil" utanför boendet. Vi hann bara se några som smet runt hörnet, berättar en ur personalen.

Personalen på HVB-hemmet ringde direkt till polisen och berättade vad som hänt. Då var klockan 22.00 och polisen lovade komma om någon bil fanns ledig. Men det dröjde två och en halv timma och ännu ett samtal till polisen innan en patrull dök upp.

Då hade åtta av flyktingkillarna berättat att de på väg hem från kvällsaktiviteten blivit både hotade och fysiskt påhoppade av ett dubbelt så stort gäng killar.

De skrek sieg heil, höjde armarna i nazisthälsning och gjorde "hitlermustasch" med sina fingrar. När våra killar gick över på andra sidan gatan blev de påhoppade bakifrån.

Personalen på HVB-hemmet tog för givet att deras larm om de främlingsfientliga och nazistiska trakasserierna och patrullens besök på hemmet skulle leda till en polisanmälan - men så skedde inte.

Det är först nu sen P4 Jönköping börjat granska polisens agerande som polisen själv upprättar en polisanmälan.

– Det är både hets mot folkgrupp, med sådana utrop, och dessutom ofredande på allmän plats som ska rapporteras och anmälas. Det är en miss av polisen, men idag åker en patrull ut och tar upp en polisanmälan, säger Bo Gunnarsson som är chef för polisens länskommunikationscentral som först avskrev fallet.

Även på lördagskvällen utsattes hemmet för liknande störningar och trakasserier och för en tid sedan sprängdes HVB-hemmets brevlåda sönder.

Flyktingkillarna och personalen är tacksamma för att polisen nu trots allt inleder en brottsutredning, men det som hänt gör att rädslan sprider sig och personalen följer nu ungdomarna när de är ute på samhället kvällstid.

– Det är ju hotfullt och det drabbar inte bara våra killar. Det drabbar också personalen för vi lever ju i det här dygnet runt, säger en som jobbar där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista