Emma Hultman. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Emma Hultman, mjölkbonde som reagerat på UG:s granskning av Arla. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Arlagranskningen

"Granskningen kan slå mot Sveriges bönder"

4:12 min

Medan svenska mjölkbönder går på knäna har Arlas toppar levt gott, det avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Men programmet får kritik.

– Det är ju våra pengar som man hanterar på det här sättet, men man ska ha klart för sig att det här är en utredning som Arla gjort själva 2014, där man gick igenom och hittade de här felen. Det är inget som Uppdrag granskning hittat, det har Arla gjort själva. De har tagit tag i det och åtgärdat det, säger mjölkbonden Emma Hultman från Skärstad.

Hon betonar att mycket av det som avslöjas - med bland annat flott representation, privata inköp och golfresor - är oacceptabelt men att det var information som Arla redan förmedlat till bönderna via sin rapport. Nu är hon rädd att programmet får folk att bojkotta Arla-produkter.

– Vad gör konsumenter när förtroendet för ett företag skadas? Jo, de bojkottar det företaget. Det påverkar mitt mjölkpris, det påverkar 70 procent av Sveriges mjölkbönder. 70 procent av Sveriges mjölkbönder är beroende av Arla, säger Emma Hultman som menar att granskningen kan kosta bönderna mer än vad företagsledningens leverne gjort.

Hultman ifrågasätter om programmet överhuvud taget borde sänts och menar att UG varit otydliga med att deras avslöjande bygger på Arlas egen rapport.

Hör intervjun med Emma Hultman i ljudspelaren ovan. Hör Emma i en debatt med UG:s ansvarige utgivare Nils Hansson nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista