Samir & Viktor, Pernilla Andersson, Mimi Werner, Albin & Mattias, Anna Book, Robin Bengtsson och Ace Wilder är de artister som tävlar i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2016 i Göteborg. Foto: Ronnie Ritterland/ Sveriges Radio
1 av 2
De tävlar i den första deltävlingen i Melodifestivalen 2016 i Göteborg. Foto: Ronnie Ritterland/ Sveriges Radio
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
2 av 2
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat

Melodifestivalen: Så slutar första deltävlingen

3:11 min

Nu är det dags igen - en stor del av svenskarna kommer bänka sig och tycka till. P4 Jönköpings expert tippar deltävling 1.

Sju bidrag tävlar om två direktplatser till finalen, samt två platser i andra chansen.

P4 Jönköpings egen melloexpert 2016 heter Ida Sandahl, är 28 år och bor i Aneby. Hon  är sedan ett par månader tillbaka ordförande i Melodifestivalklubben som är Sveriges största fanclub för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med över 500 medlemmar.

Så här säger hon om helgens sju bidrag:

Betygskala 1-5 (5 = fantastiskt)

1. Samir & Viktor - Bada nakna
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Anderz Wrethov

Samir och Viktor återvänder till tävlingen med en mognare låt som toppas med en riktig fotbollsrefräng om att dansa nakna på Sergels torg. Vi får se bara överkroppar, fontäner och en tjej som breakdansar i vatten. När vi i pressen fick höra bidragen i onsdags kväll kändes låten ganska svag, men efter att ha sett framträdandet tvekar jag inte på att det blir en finalplats för killarna. 

Betyg: 3


2. Pernilla Andersson - Mitt guld
Låtskrivare: Pernilla Andersson, Fredrik Rönnqvist

Det är andra gången som Pernilla är med i Mellon och precis som 2011 bjuder hon på en vacker och avskalad visa. Dock är årets bidrag mer anonymt än tidigare och utgångsläget efter Samir och Viktors galna inledningsfest känns inte till Pernillas fördel. Alla som gillar Pernilla Andersson kommer definitiv känna igen stilen, men jag tror tyvärr att det är för intetsägande för den stora massan och därmed räcker det tyvärr inte för avancemang.

Betyg: 2


3. Mimi Werner - Ain't No Good
Låtskrivare: Mimi Werner, Göran Werner, Marcus Svedin, Jason Saenz

Detta kan vara veckans skräll! Jag älskar när det dyker upp en okänd artist med en riktig stark låt tillsammans med ett snyggt och fartfyllt nummer. Det låter mycket Shania Twain om det - pop och country med glimten i ögat. Dessutom har Mimi sällskap av dansare som delvis dansar line dance på ett scengolv täckt med sågspån. Hoppas detta tar sig vidare!

Betyg: 4


4. Albin & Mattias - Rik
Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson

Albin och Mattias stod bakom megahiten "Din soldat" från 2014, men nu står de ensamma på scenen utan Kristin Amparo. Och de skulle nog ha behövt Kristin för scenshowen blir ganska tråkig med bara de två. Låten, som är en blandning av rap och pop i midtempo, är riktigt bra och Mattias har en grym sångröst, men det händer inget i framträdandet. Synd på en så snygg låt.

Betyg: 3


5. Anna Book - Himmel för två
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Camilla Läckberg

Bidraget är diskat.


6. Robin Bengtsson - Constellation Prize
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Mark Hole, Martin Eriksson

Robin Bengtsson tävlade i Idol 2008 och slutade där på en tredjeplats. Sedan dess har det varit tyst kring honom. Men nu ställer han upp i Mellon med en modern och fräsch midtempolåt med inslag av munspel. Robin står ensam på ett podium på scenen och spelar själv vissa av munspelspartierna. Ljussättningen är riktigt snygg och effektiv, men något saknas, kanske är det Robins blick och närvaro som inte riktigt finns där. Detta är, trots att det inte är ett helt perfekt framträdande, en av mina favoriter i veckans startfält och jag ser den gärna gå till final. 

Betyg: 4


7. Ace Wilder - Don't Worry
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Ace Wilder, Behshad Ashnai

Tvåan från 2014 är tillbaka för att ta revansch! Efter att ha blivit slagen av Sanna Nielsen med ynka två poäng satsar nu Ace på en maffig scenshow med en hög pyramid i vilken hon dansar i början av numret. Det är väldigt snyggt gjort och det framförs på ett proffsigt sätt. Borde flyga till finalen!

Betyg: 4


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista