Sekvens från filmen.
Här, efter en omköringssträcka, kunde bilen komma över på fel sida räcket. Foto: Stillbild från film
Trafik

Efter taxiomkörningen: Kritik mot säkerheten på vägen

1:45 min

Vägavsnittet där en taxichaufför hamnade på fel sida av vägen, och körde i fel färdriktning, kan vara en trafikfara.

I veckan rapporterade P4 Jönköping att polisen startat en utredning kring vad som hände för två veckor sedan då en taxichaufför hamnade på fel sida av mittvajerräcket och sedan fortsatte köra mot mötande trafik.

Nu får vägavsnittet där händelsen inträffade på riksväg 40 utanför Jönköping, kritik. Trafikanten Lennart Hermansson från Habo har kört den aktuella vägen under flera år och han tycker att något måste göras.

— Just där är det väldigt farligt och trafikdelarmärket är ofta vridet 90 grader, så att man inte ser det. Det är ju egentligen sista chansen man har att upptäcka att vägen delar sig på det viset, säger han.

Men enligt Lars Hedström på Trafikverket är det inte farligare där än på andra platser så länge man är uppmärksam på vägen.

Trafikverket menar också att 90 procent av allt som händer på vägen beror på snabba, ibland felaktiga, beslut som fattats av bilister eller lastbilsförare. Samt att det inte är helt ovanligt att bilar kommer över på fel sida av vägen.

— Då är det oftast i anslutning till att man kört för fort eller gjort en omkörning och tappat greppet över bilen. Då kan ju vad som helst hända, säger Lars Hedström.

När polisens utredning av taxifärden är klar kan Trafikverket besluta att göra en utredning. Men i dagsläget är det alltså inte aktuellt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista