Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
1 av 2
Munksjöstaden. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Stefan Stavander, ombudsman på Byggnads i Jönköping. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
2 av 2
Stefan Stavander sitter med pärmen med UPB:s papper. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
Jönköping

Låga löner för lettiska byggare - facket rasar

Stefan Stavander: Vi vill få stopp på sådana här bolag
1:49 min

Höghuset i Munksjöstaden är snart inflyttningsklart, men nu hotar Byggnads det lettiska byggbolaget med skadestånd för kollektivavtalsbrott.

Fackförbundet Byggnads hotar med kraftiga skadestånd mot det lettiska byggbolaget UPB som byggt det snart inflyttningsklara höghuset på Munksjöstaden i Jönköping. Efter att ha granskat förhållandena för de utländska byggarbetarna anser Byggnads att UPB brutit mot det kollektivavtal de skrivit under.

– Lönerna ser inte ut att stämma. De ligger alldeles för lågt enligt våra avtal och de har brutit mot anställningsformerna enligt vårt avtal, säger Stefan Stavander som är ombudsman på Byggnads i Jönköping.

Det är svårt att få tag i tillräckligt många och kvalificerade svenska byggarbetare, så motiverade huvudentreprenören, Vaggerydsbaserade Gärahovs bygg, att bolaget anlitade den lettiska byggjätten UPB som underleverantör för att bygga höghuset.

Men enligt Byggnads granskning har en stor del av det lettiska bolagets arbetare på höghusbygget lönemässigt klassats som lägre kvalificerade och därmed också fått sämre betalt.

– Vi har hittat i papper att de ligger på 100 kronor i timmen, de här killarna skulle ligga på 200 kronor om man mäter jobbet. Så det handlar om mycket pengar, säger Stefan Stavander.

Byggnads har lämnat sitt utredningsmaterial kring Gärahovs lettiska underleverantör till både svenska och lettiska skattemyndigheter så att de kan reda ut var bolaget och de anställda ska betala skatt.

Facket har tidigare tvingat UPB att betala kännbara skadestånd för avtalsbrott vid andra byggen i Sverige och kommer nu att begära förhandlingar också om byggarbetarnas löner, anställningsformer, traktamenten och arbetstider i Munksjöstaden.

– Vi är beredda att driva ärendet upp till Arbetsdomstolen om så behövs, säger Stefan Stavander och hotar dessutom med ett veto som skulle stoppa företaget om det inte går med på avtalskraven.

– Håller bolaget på att trixa och inte följer avtalet har vi möjlighet att lägga ett veto och det innebär i så fall att vi stänger dem från alla arbetsplatser här i landet.

Vi vill stoppa sådana företag eftersom vi inte ser dem som seriösa.

Varken Ugris Grinbergs på det lettiska byggbolaget UPB eller Per Larsson, vd på huvudentreprenören Gärahovs bygg, ville först kommentera Byggnads uppgifter. På fredagseftermiddagen kom emellertid en kommentar från UPB via e-post:

This is a coment from UPB Chairman of the Board Dainis Berzins:

UPB pays workers according the law and it can be seen from all the official documents we provide. We follow the health and safety regulation in Sweden and it is carefully controlled. UPB have been in Swedish market 11 years already and we respect the laws and regulations of the country.

It is a suprise that Byggnad is publishing such information about us. The last communication we had was on November when all documents and information asked was provided and they did not ask us recently anything regarding the topic. We are open to a dialoge with Byggnad.

Översatt: Det här är en kommentar från UPB:s styrelseordförande Dainis Berzins:

UPB betalar arbetarna enligt lagarna och det kan ses genom de officiella dokument vi tillhandahåller. Vi följer de svenska förordningarna för hälsa och säkerhet, vilket noggrant kontrolleras. UPB har haft verksamhet i Sverige i elva år och vi respekterar landets lagar och förordningar.
Det är förvånande att Byggnads sådan här information om oss. Vid vår senaste kontakt, i november, överlämnades alla dokument och den information de frågade efter och de har inte i närtid frågat efter något annat.
Vi är öppna för en dialog med Byggnads.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".