Sylvester Stallone och Michael B Jordan i Creed. Foto: SF.
1 av 4
Sylvester Stallone och Michael B Jordan i Creed. Foto: SF.
Alicia Vikander och Eddie Redmayne i The Danish girl. Foto: UIP.
2 av 4
Alicia Vikander och Eddie Redmayne i The Danish girl. Foto: UIP.
Mattias Varela och Edgar Ramirez i Point Break. Foto: Noble Entertainment.
3 av 4
Mattias Varela och Edgar Ramirez i Point Break. Foto: Noble Entertainment.
Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.
4 av 4
Stine Fischer Christensen i Under Pyramiden. Foto: Scanbox Entertainment.
Film

Recension: Creed - Rocky är tillbaka

1:34 min

Rocky hänger på sin restaurang och har vänt boxningen ryggen när en dag en ung boxare vill ha hans hjälp att bli bäst. 

Creed - The legacy of Rocky så heter filmen där Rocky, som vanligt spelad av Sylvester Stallone, blivit gammal och lufsar runt. En dag blir han kontaktad av en ung kille som vill han hans hjälp att bli bäst. Killen som vuxit upp på barnhem där han använt nävarna, har sen blivit adopterad och välutbildad. Men i smyg åker han ner till Mexiko och boxas. Hans pappa dog innan han föddes, och det var den berömde Apollo Creed, som Rocky mötte i ringen och även utanför. Men den unge killen vill inte att någon ska få reda på vem hans pappa var. Rocky som lagt handskarna och allt annat med boxningen på hyllan, bestämmer sig för att hjälp grabben till en mästarfajt.

Första Rocky-filmen hade sin charm, en mot-alla-odds-film som gick hem Sen blev det mer show och sämre handling i de kommande filmerna. Nu finns handlingen där igen, och Sylvester Stallone gör ett fint porträtt av den gamle boxaren som får tuffa besked i filmen. Förutom några överdrivna boxningsscener på slutet känns det här riktigt bra. (Premiär 5 februari).

Betyg: 4


The Danish Girl - Alicias Oscarschans

Historien om världens första könsbytare Einar Wegener (Eddie Redmayne). Hans maka görs av Alicia Vikander och båda har Oscarsnominerats, och det är för skådespelet snarare än filmens handling man ser filmen. 

Alicia Vikander har fått sin största roll hittills i The Danish Girl, i alla fall om man räknar fina priser och Oscarsnomineringen hon har fått. Och det är en rik roll som maka till Einar Wegener den förste som genomgick ett könsbyte i världen. Gerda, som Alicia heter i filmen, går igenom mycket i filmen, hon beslutar sig för att stödja sin man även som kvinna och hon har samtidigt sin egen målarkarriär som tar fart. Och det är inte så konstigt att det blivit fler nomineringar till skådespelarinsatserna än till filmen, för det är skådespelarna och inte filmen The Danish girl som är behållningen. (Premiär 5 februari).

Betyg: 3


Point Break - extremsportsthriller

Svindlande bilder när det klättras utan rep rakt upp för bergväggar, åks snowboard utför stup och surfas i jättevågor. Men själva brottet i thrillern och utredningen försvinner i alla häftiga adrenalinsporter. Så bildskönt ibland, men ologisk handling. 

Point Break är en thriller med extremsportare på duken. Det körs motorcykel på bergskammar, det åks snowboard utför lodräta snömassiv och det klättras utan skyddsnät uppför lodräta, vattenporlande klippor och då sitter jag och håller i mig i biofåtöljen. Handlingen däremot är bland det tunnaste jag sett på bio på länge. En adrenalinjagande ung man har bestämt sig efter en dödsolycka att börja på FBI, då det dyker upp några märkliga brott som utförs på extremt hög höjd och nedför stup. Han får förstås i uppdrag att avslöja brottslingarna. Sen blir det mest en uppvisning i extremsport. Urusel handling men bilder som ibland får en att andas häftigt. (Premiär 5 februari).

Betyg: 2


Under Pyramiden - svensk konsthandlarthriller

Jag gillar Axel Peterséns förra film Avalon, med Johannes Brost i huvudrollen. Där fanns det en verklighet i skådespelarnas ansikten och kroppar. Nu när stulen egyptisk konst jagas med pistoler så blir det bara tunt, om än glimtvis snyggt.

Under pyramiden är en svensk thriller i konsthandlarvärlden, som tar oss från Stockholm till Tel Aviv och Kairo. Det är Axel Petersén, som gjorde Avalon med Johannes Brost, som här vill skapa en lyxhandlarthriller och det går väl sådär… Snygga bildlösningar, men utan närvaron och verklighetsnerverna i Avalon. Mitt betyg blir tyvärr bara en tvåa trots några bra skådespelare i rollistan. (Premiär 5 februari).

Betyg: 2

Fler recensioner på Björns filmguide


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista