Läkaren Ulf Österstad sitter vid datorn, redo för ett digitalt läkarbesök.
1 av 3
Via en app i telefonen eller surfplattan kan patienten möta läkaren digitalt. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Ulf Österstad är distriktsläkare och verksamhetschef för regionens satsning
2 av 3
Ulf Österstad är distriktsläkare och verksamhetschef för regionens satsning Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Isabell Isacson kan tänka sig ett digitalt läkarbesök
3 av 3
Isabell Isacson i Norrahammar kan tänka sig ett digitalt läkarbesök Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Svalt intresse för digitala läkarbesök

2:11 min

För att minska smittor på vårdcentraler erbjuds patienter läkarbesök via en videoapp i telefonen.

De senaste två månaderna har patienter i region Jönköpings län kunnat träffa sin läkare via en videoapp istället för att komma på ett fysiskt besök.

Tanken är att minska smitta i väntrummen, att barnfamiljer och äldre ska slippa logistiken att ta sig in till en vårdcentral och även att minska de onödiga bilresorna.

Det har varit flest småbarnsföräldrar och personer som behöver sjukintyg som har använt sig av det här, men det är långt ifrån så många som man hade hoppats på som har nappat.

Av de tre personer vi pratade med var bara en intresserad av att testa ett videobesök med sin läkare.

– Nej, jag vill träffa läkaren kontinuerligt som jag brukar göra. Det blir mer personligt så, säger Irene Ring som bor på Råslätt.

– Eftersom det är väldigt många som är rädda för att gå till sjukhuset och andra läkarmottagningar så vore det nog väldigt bra, tror Isabell Isacson i Norrahammar.

– Det är väl alltid trevligt att sitta öga mot öga med en doktor eller vem man än pratar med, säger Uno Ritheim på Råslätt.

Ett digitalt läkarbesök räknas som ett fysiskt besök och kostar lika mycket. Ulf Österstad är verksamhetschef för verksamheten Bra liv Nära och han hoppas att fler får väljer videobesök.

– Över tid så hoppas jag även att pensionärerna och de lite äldre kan få upp ögonen för det här. För de har ofta svårt att ta sig till vårdcentralen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista