Hästar. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Arkivbild från ett annat stall. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Utbildning

Kritik: Elever kan få praktik i "rena Vilda Västern"

1:25 min

Svart arbetskraft och osäker arbetsmiljö, det är vad som kan vänta hästskötareleverna vid Tenhults lantbruksgymnasium på praktik.

Hästskötareleverna vid Tenhults lantbruksgymnasium riskerar att skickas ut på praktikplatser utan säker arbetsmiljö och där det förekommer svart arbetskraft. 

Anklagelserna står att läsa i ett mejl som sänts till lantbruksgymnasiet, som har Region Jönköpings län som huvudman, och till samtliga politiker i regionledningen.

Avsändare är Andre Braun, hästskötare som företräder nätverket Horseworkers united, som menar att hästnäringen är "rena Vilda Västern".

– Man bedriver inget förebyggande arbete, man dokumenterar inte olyckor och tillbud och framför allt så anmäler man inte olyckorna och tillbuden till myndigheter, Arbetsmiljöverket framför allt. Det gör man inte för att man inte vill ha myndighetens ögon på sig, att någon ska se vad det här är för bransch och vad för sorts arbetskraft man använder sig av, säger Andre Braun till P4 Jönköping.

Andre Braun är omdiskuterad och kontroversiell i hästkretsar och de anklagelser han, i ett mejl till regionpolitikerna , nu riktar mot bland annat Tenhults lantbruksgymnasium är hårda.

Han och nätverket Horsworkers united hävdar att skolan har dålig koll på praktikplatserna dit ridutbildningens elever skickas och att lantbruksgymnasiet anlitar hästföretag som både bryter mot arbetsmiljölagen krav om förebyggande arbete och olycksrapportering - och som dessutom utnyttjar svart arbetskraft.

Rektorn för Tenhults lantbruksskola avfärdar anklagelserna som befängda och flera politiker i landstingsledningen, som fått anklagelserna via mejl, ifrågasätter också trovärdigheten.

– Det är självklart att Region Jönköpings län inte använder sig av företag som bryter mot arbetsmiljölagen eller använder sig av svart arbetskraft. Om det sedan visar sig, med faktaunderlag och dokumentation, att det inte skulle vara så då kommer vi agera utifrån det men vi kommer inte agera på svepande påstående, säger Malin Wengholm, moderat regionråd med ansvar för bland annat utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista