Foto: Skärmdump
Skärmdump från Erik Huganders facebook-inlägg. Foto: Skärmdump Foto: Skärmdump
Politik

MP-profilen ville få fram budskap - skrev grova könsord

Erik Hugander: Jag tog den risken
2:09 min

Miljöpartisten Erik Hugander som sitter som ledamot i regionfullmäktige skrev på lördagen ett facebook-inlägg som startar med två grova könsord.

Erik Hugander som är ledamot i regionfullmäktige delade en artikel på sin privata facebook-sida på lördagen. För att få folk att reagera på delningen så startade han sitt inlägg med att skriva två grova könsord i versaler i början av artikeln.

Artikeln som miljöpartisten delade handlade om Sverigedemokraternas politik och Hugander förstod att det fanns en risk att fokus istället för att hamna på artikeln kunde hamna på hans inledande ord i inlägget.

– Jag förstod när jag gjorde det att diskussionen skulle kunna handla om antingen sakfrågan - vad SD har för tankar med sin politik - men risken finns att det kommer skymundan och att det istället handlar om vad en politiker kan skriva på sin facebook-sida.

Känner du att det är rätt att starta ditt inlägg med de där könsorden?

– Ja det känner jag.

Men tror du inte att det finns en risk att fokus hamnar på dina könsord istället?

– Jo, men jag tog den risken. Jag förväntar mig inte att jag ska få en massa ryggdunkar.

Annika Nordqvist, som är Miljöpartiets gruppledare i regionfullmäktige, är kritisk till att Erik Hugander använts sig av könsord i ett inlägg på facebook.

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå. Jag tycker att man ska vara lite mer försiktig med ordval.

Samtidigt är det inte lika grovt då inlägget var privat, och för tillfället kommer nog inga åtgärder vidtas, enligt Annika Nordqvist.

– Inte som jag känner nu, men vi får se vilka konsekvenser det får.

Lyssna på intervjun med Erik Hugander i ljudklippet i toppen där han förklarar varför han startade inlägget med de där orden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".