Frida Carlsson, VD Huslållningssällskapet, Jönköpings Län
Frida Carlsson, VD Huslållningssällskapet, Jönköpings Län. Foto: Dan Segerson

Brist på mat om det blir krig

2:05 min

Allt fler bönder lägger ner verksamheten och det gör att Sveriges möjlighet att vara självförsörjande om det skulle bli krig har försämrats.

Det menar Hushållningssällskapet i Jönköpings län i ett öppet brev till regeringen. Skulle det uppstå en kris skulle maten bara räcka i fem dagar.

Under kalla kriget fanns det stora förråd runt om i landet med både mat och drivmedel. Efter EU-inträdet är de förråden borta.

Men nu när det åter är oroligt i vår omvärld, så måste regeringen göra något menar Frida Carlsson, VD på Hushållningssällskapet i Jönköpings län.

– Ja, vi ser ett hot, i och med att vi idag inte har några beredskapslager i Sverige över huvudtaget. Händer det något runt omkring oss i världen, så står vi med en osäkerhet hur vi ska försörja våra invånare i landet med mat.

Behovet av en strategi, hur vi ska klara vår livsmedels-försörjning i Sverige, blir ännu mer akut när antalet bönder minskar kraftigt.

Joakim Boij är mjölkbonde i Reftele. Joakim har varit mjölkbonde i 27 år. Det har gått lite upp och ner med lönsamheten, men så tufft som det är just nu, har det aldrig varit. Han funderar på allvar att sälja korna och sluta som bonde. Han håller med Frida Carlsson på Hushållnings-sällskapet, staten måste ta ett större ansvar för lantbruket, inte minst om man ska klara livsmedelsförsörjningen i händelse av en krissituation.

– Det är ju väldigt allvarligt att man inte insett att man förlitar sig på import av mat. En kärnkraftsolycka nere i Europa räcker ju. Då kan man inte begära av EU att dela med sig av mat när de inte kan försörja sin egen befolkning. Staten måste ju stötta jordbruket mer, säger Joakim Boij.

Frida Carlsson menar att staten måste underlätta för bönderna, att svenska lantbrukare får samma förutsättningar som kollegor i andra länder.

– Det behöver finnas vägar för lantbruket att utvecklas. Man behöver stöttning och politiska beslut vart vi ska, det saknas idag. Vi har inga produktionsmål, vi har inga mål för vår försörjning heller. Skulle vi ha det så skulle alla veta vart vi är påväg någonstans och det skulle vara mycket bra för utvecklingen, säger Frida Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista