Orginalbrevet som handlar om konstnärsfamiljens sista timmar i livet.
1 av 2
Orginalbrevet som handlar om konstnärsfamiljens sista timmar i livet. Foto: Göran Sandstedt
Bauerbrevet John Bauer
2 av 2
Foto: Göran Sandstedt
Jönköpings län

Historiskt brev till John Bauer-samlingen

Henrik Johansson: Det är en otroligt dramatisk och gripande historia
2:42 min

Jönköpings läns museums har nyligen fått ett tillskott till sin stora John Bauer-samling – ett originalbrev som skildrar konstnärsfamiljens sista timmar i livet.

Brevet är skrivet av Bauers goda vän Elna Hedberg den 25 november 1918. Där beskriver hon hur familjen Bauer kom till Gränna för att besöka familjen Hedberg timmarna innan de skulle börja sin avresa mot Stockholm.

– Det är jättespännande. Vi har ju runt 1000 brev som tyder tiden fram till förlisningen, men vi har ju inget efter förlisningen. Och just att det berättar om de sista timmarna, det är ju en otroligt dramatiskt och gripande historia ,säger Henrik Johansson, verksamhetsutvecklare på Jönköpings läns museum.

Brevet innehåller i stora drag redan tidigare känd information, då Elna fick skriva flera brev till anhöriga som undrade över Bauers sista timmar i livet. Hon skriver i brevet hur hon dagen efter Per Brahes förlisning fick höra om den förskräckliga händelsen.

Just detta originalbrev är adresserat till Emmy Nyberg, som var väninna med Elna, och det skänktes till Jönköpings läns museum av en släkting till Emmy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".