Carina Ödebrink (S), regionråd
Carina Ödebrink (S), regionråd Foto: Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Regionfullmäktige

Hård kritik mot regionens brist på ärenden

0:27 min

Återigen träffas regionfullmäktige utan att ha några formella beslutsärenden och nu reagerar socialdemokraternas regionråd Carina Ödebrink och föreslår flera åtgärder. 

När regionfullmäktige, länets högsta beslutande politiska organ, på tisdagen samlades för möte så var det återigen utan att ha några ärenden att besluta om. Det var debatt om några förslag men inga formella beslutsärenden, något som inträffat några gånger under senaste mandatperioden.

Det har också inträffat att man ställt in möten på grund av brist på ärenden. Varför det är så här är oklart, men nu vidtar regionen åtgärder och socialdemokraternas regionråd Carina Ödebrink från Vaggeryd var kritisk till bristen på ärenden.

– Jag ser det här som mycket allvarligt att vi hamnar i lägen då vi inte har några ärenden att fatta beslut om. Det undergräver fullmäktiges legitimitet. Jag har påtalat detta vid flera tillfällen, det måste bli en annan ordning för så här kan vi inte ha det, säger Carina Ödebrink, som tog upp detta som en ordningsfråga från talarstolen.

Och det är flera åtgärder på gång. Enligt fullmäktiges ordförande Hans Rocén (M), diskuterar man om man ska införa en allmänpolitisk debatt eller om enskilda ledamöter eller partigrupper kan få initiativrätt till att ta upp ärenden. Detta ska nu utredas.

Frågan restes också under fullmäktige vad socialdemokraterna själva gjort i frågan eftersom dom som oppositionsparti har möjlighet att lägga fram förslag och motioner, men Carina Ödebrink menar att man haft motioner och även lagt fram ett egen budgetförslag.

- Jag tycker vi tagit vårt ansvar men visst, vi kunde kanske ha varit mer aktiva, säger Carina Ödebrink.

Under 2015 hade regionfullmäktige möten en gång i månaden men det har glesats under under 2016 och istället hålls mötena bara varannan månad, sommaren undantaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista