Amanda Karlsson och Alma Gard
1 av 2
Amanda Karlsson och Alma Gard Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Torsten Löf
2 av 2
Torsten Löf Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Malmbäck

Vän utvisas till Burundi - "Enkel biljett till döden"

6:34 min

Efter fyra år i Sverige tvingas hon nu lämna Sverige och flyga hem till Burundi. Det är ödet för en 18-årig tjej som bor i Malmbäck i Nässjö kommun.

Tjejen var 14 år när hon kom till Sverige och har just hunnit fylla 18. Och lagom till 18-årsdagen kom beskedet att hon måste lämna landet och att flygresan var bokad.

Hennes ärende hade då gått genom alla instanser och slutligen hamnat i Högsta migrationsdomstolen. De menar att det inte finns något hot mot henne i Burundi och att hon därför ska utvisas. Men Burundi är oroligt och svenska utrikesdepartementet avråder från att resa dit.

Flickans familjehemspappa, Torsten Löf, är förtvivlad. Han menar att utvisningsbeslutet är detsamma som en dödsdom för flickan, som han numera ser som en familjemedlem.

– Det är en enkel biljett till döden, så enkelt är det. Så fort hon landar så kommer hon bli tagen av passpolisen och där tar det nog slut, säger Torsten Löf.

Den nu 18-åriga tjejen kom till Sverige tillsammans med en människosmugglare som hjälpt henne hit. Men flickan flydde från mannen som tagit med henne hit och hamnade så småningom i Nässjö, där hennes syster redan fanns. På så vis kom hon i kontakt med Torsten och Kristinia Löf i Malmbäck och när systern flyttade till England blev hon familjehemsplacerad hos dem. Där har hon nu bott de senaste två åren.

Direkt när hon kom till Sverige inleddes processen med att få uppehållstillstånd, men i den har det blivit bakslag efter bakslag. Migrationsverket tror dels inte på flickans identitet och menar att det ändå inte finns någon fara för hennes liv i hemlandet. Men flickan tillhör folkgruppen tutsier, en minoritet som förföljs i Burundi.

Hennes ärende har gått hela vägen upp till Högsta migrationsdomstolen, men även där blev det avslag på begäran om uppehållstillstånd och nu ska hon utvisas. Under tiden som detta pågått har flickan rotat sig i Sverige och funnit ett hem hos Torsten och Kristina Löf i Malmbäck.

Hon har blivit en del utav vår familj, hon tillhör ju vår släkt, så enkelt är det.

Och det är ledsna miner även hos flickans kamrater. Amanda Karlsson och Alma Gard går i samma klass som flickan. De ska bli undersköterskor.

– Jag personligen blir väldigt ledsen. Hon är en underbar tjej och vi gör allt vi kan, säger Amanda Karlsson.

Alma har startat en namninsamling och på två dygn har över 2000 personer skrivit under uppropet för att deras klasskamrat ska få stanna. På lördag ska de demonstrera i Jönköping och de räknar med att många kommer då också, berättar Alma.

– Jag ska börja med ett tal som har skrivits av familjen, och sen ska vi gå i ett tåg till Migrationsverket och där ska vi då protestera, säger Alma Gard.

Svenska Utrikesdepartementet avråder från resor till Burundi och uppmanar svenskar att lämna landet. Sveriges Radios Afrikakorrespondent, Richard Myrenberg, har sin bas i grannlandet Rwanda. Han menar att Burundi är ett farligt land att vistas i.

– Säkerhetsläget i Burundi är allvarligt och eskalerande. Det är nu 400 personer som har dödats sedan i maj och över 200.000 personer har flytt landet, säger Richard Myrenberg.

Hör hela inslaget i spelaren i toppen.

Hör även vad utrikesdepartementet säger om situationen i Burundi i spelaren i botten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista