Lägenheter
Temabild. Foto: Tommy Nilsson/Sveriges Radio
Malmbäck

Svarthandeln breder ut sig på småorter

1:23 min

Från att svarta hyreskontrakt varit ett storstadsfenomen har det under det senaste åren spridit sig även till landsbygden.

I små orter, som för bara några år sen höll på att avfolkas, finns idag en svarthandel. Ahmad betalade 8 000 för en hyreslägenhet i orten Malmbäck på den småländska landsbygden, och såhär säger hans tolk.

– Han killen som hjälpte oss med lägenheten ville ha 10 000 kronor svart - men vi har gett honom 8 000, säger tolken Naief Ahmad.

Och Mansour Abasi i Nässjö kommun har hört om många likande fall.

– Jag har hört många historier om brist på bostäder och att man betalar svart för att kunna hyra en lägenhet, säger Mansour Abasi.

Även polisen har sett att allt fler ägnar sig åt svarthandel av bostäder. Kristian Halldin vid Stockholmspolisens underrättelseavdelning ser ingen lösning på problemet.

Jag tror trenden med illegal handel kommer fortsätta och flytta till nya orter också.

Micael Nilsson är utredare av bostadssituationen för nyanlända på Boverket.

– Mer och mer börjar vi få signaler om att det dyker upp i mindre orter som Nässjö, Nybro och andra orter utanför storstäderna. Det beror på att det är ett väldigt högt inflöde av människor på de här orterna och det är svårt att hitta bra bostäder. Då uppstår möjligheter att kunna ta betalt för bostäder och då växer den svarta handeln, säger Micael Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista