Habo

Boende för psykiskt sjuka får skarp kritik

Smugglas in droger och försvinner narkotikaklassad medicin från boendet
1:37 min

Ett boende i Habo kommun får skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det handlar om boendet Skämningsfors som tar emot personer med psykiska funktionshinder.

Enligt IVO så smugglas det bland annat in droger - och så försvinner det narkotikaklassad medicin utan att det anmäls. Det var efter en polisanmälan i höstas som IVO bestämde sig för att göra en oanmäld inspektion på boendet.

Många brister upptäcktes där, bland annat visade det sig att flera gånger i veckan är någon där inne påverkad av droger. Boendet är inte ett behandlingshem, det innebär att personer som har ett pågående missbruk inte ska behandlas där, men ändå bor personer mitt uppe i ett drogberoende där. Hos sju av dom boende hade personalen särskilda uppdrag om att avhålla dom från droger.

IVO kritiserar även boendet för att miljön är omodern och under standard och liknar en institution. På natten finns bara en i personalen på plats och om något händer och den på jour måste kallas in har den ofta en timme i restid, det gör att dom boende inte kan känna sig trygga.

Personalen är inte tillräckligt duktiga på att anmäla heller, varken när narkotikaklassad medicin försvinner eller när någon boende utsätter dom andra för våld och hot.

Förutom att boendet ger sken av att vara ett behandlingshem, fastän dom inte har tillstånd för det, konstaterar IVO också att målgruppen som bor där är alldeles för bred. Allt från unga män som ska bli drogfria till personer med vård som liknar äldreomsorg delar på rummen och personalen, vilket inte är lämpligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".