Polis.
Polis. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Höglandet

Polisen saknar rutiner för att hjälpa våldsamma män

1:38 min

Polisen på Höglandet saknar helt en handlingsplan för hur de kan hjälpa våldsamma män som de möter.

Trots att polisen i stort sett dagligen rycker ut på anmälningar om kvinnomisshandel saknas alltså rutiner för att hjälpa de våldsamma att sluta slå.

– Kan vi vara behjälpliga från polisens sida att få män att sluta slå kvinnor, kanske bara några få procent, så skulle det vara en otroligt stor hjälp för dessa kvinnor, säger Anders Olsson på höglandspolisen.

Anders Olsson är den polisen på Höglandet som får in alla ärenden om brott i nära relation, barnärenden och sexualbrott. Han möter ofta män som misstänks ha varit våldsamma mot sin partner och håller förhör med dem. Men det finns idag inga rutiner eller rätt kunskap för att hjälpa den våldsamma mannen att arbeta på sina problem.

Jag personligen tycker att vi inte riktigt har klarat av det tidigare, vi har inte haft en verktyg för det.

Men nu när höglandskommunerna tillsammans med region Jönköpings län ska starta upp "Alternativ till våld", en verksamhet där våldsamma män får träffa en specialutbildad psykolog, ska även polisen kunna erbjuda hjälp.

De kan försöka nå fram till männen och hänvisa till rätt behandling. Marie Ahlstedt är verksamhetschef på kvinnojouren i Nässjö och hon tror att det är viktigt att polisen är med och hjälper till med rätt kunskap.

– Vi har ju haft kontakt med tre kvinnor som har haft samma man, och jag tänker så att om mannen hade fått hjälp redan efter första kvinnan, så hade de två andra kvinnorna och deras barn kanske sluppit lidande, säger Marie Ahlstedt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista