Migrationsverket
Migrationsverket Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Malmbäck

Migrationsverket försvarar avvisningar till Burundi

Annette Bäcklund, Migrationsverket: Inte så att var och en som kommer från Burundi har rätt till uppehållstillstånd
5:48 min

De är över 3000 nu, antalet personer som skrivit under för att den 18-åriga tjejen från Burundi som vi berättade om i går ska få stanna i Sverige.

Det är många som undrar hur det kan vara så att flickan fått avslag på avslag i sina försök att få uppehållstillstånd i Sverige.

Många andra länder - Kanada, Belgien och Frankrike till exempel - har beslutat att inte avvisa människor till Burundi, just på grund av säkerhetsläget och svenska UD avråder från reser dit och uppmanade så sent som i december alla svenskar i Burundi att lämna landet.

Annette Bäcklund, som är avdelningschef på förvaltningsprocess på Migrationsverket säger såhär om varför Sverige avvisar människor till Burundi:

– Säkerhetsläget är ju i och för sig osäkert i Burundi, men det är inte på det sättet att var och en som kommer därifrån har rätt till uppehållstillstånd.

UD har ganska länge avrått svenskar från att resa till Burundi. Är det inte konstigt att ni fortsätter bedöma att det inte är för farligt?

– Det är en sak om svenskar reser dit och en annan om landsmän som inte har varit politiskt aktiva kan återvända till sitt hemland eller inte.

Hur farligt ska det behöva vara i ett land för att ni inte ska avvisa folk dit?

– Vi gör ju bedömningar i enskillda ärenden och det beror på omständigheterna i ärendet huruvida man har rätt till uppehållstillstånd. Skulle det vara så att var och en skulle riskera att råka illa ut, så gör vi ju en annan bedömning, säger Annette Bäcklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".