Thomas Adelöv som är trafikutvecklare för Länstrafiken står utomhus strax framför Juneporten.
1 av 3
Thomas Adelöv, trafikutvecklare på Länstrafiken berättar att bussar sätts in för att täcka upp för tågbristen. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Maria Sundin är tågresenär och hon är kritisk till att tåg ersätts med bussar för att klara av tågbristen.
2 av 3
Maria Sundin är tågresenär och hon är kritisk till att tåg ersätts med bussar för att klara av tågbristen. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Ann-Britt Bäck står på tågstationen i Jönköping.
3 av 3
Ann-Britt Bäck menar att det blir omständigt, men att man i alla fall kommer fram. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Nässjö/Vaggeryd

Tågresenärer tvingas till bussen

1:54 min

På grund av fordonsbrist tvingas tågresenärer mellan Nässjö - Vaggeryd istället åka buss vissa avgångar.

– Vi har ju ett fordon som har brunnit och kommer att vara på verkstad flera månader till. Sedan är det väldigt många fordon som servas i Nässjö och vi har inte riktigt fått kontroll över situationen än, säger Thomas Adelöv som är trafikutvecklare på Länstrafiken.

För att få kontroll över situationen byter Länstrafiken nu ut tåg till buss avgångarna klockan 7:12 från Nässjö till Vaggeryd och klockan 8:14 från Vaggeryd till Nässjö. I och med det sparar Länstrafiken ett tåg, för att ha i reserv om det skulle krisa.

Senast det krisade var strax efter nyår. På grund av att tågreparatörerna hade haft julledigt några dagar hamnade man långt efter med reparationerna och det gjorde att i stort sett inga tåg kunde köra till och från Nässjö.

– I och med att vi gör det planerat och talar om att nu kommer att vi att köra buss istället för tåg de här turerna fram tills 31 mars, så vet alla kunder att det är så vi gör. Det är mycket värre att komma till stationen på morgonen och få reda på det då, säger Thomas Adelöv.

Länstrafiken har dessutom anställt en person som sköter kommunikationen mellan reparatörerna och de som kör tågen för att de viktigaste tågen ska bli klara så snabbt som möjligt. 

Jag tycker inte att det är så jättebra. För det tar mycket längre tid, så att man måste åka tidigare och så kanske man ändå kommer fram senare.

Man planerar ju sin dag och då får man ta det, men man kanske inte är så optimistisk. Men man kommer ju fram.

Thomas Adelöv, kommer det att bli liknande problem efter påskledigheten?

– Nej, reparatörerna är beredda att ta sitt ansvar och vi har diskuterat med dem hur vi ska se till att man kan ha folk inne som kan göra enklare lagningar och annat så att vi slipper ha fordon stående.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista