Foto: CartoDB
1 av 2
Foto: CartoDB
Carina Ödebrink (S), landstingsråd
2 av 2
Carina Ödebrink (S). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Sveriges nya karta

Så vill regionen växa

2:05 min

Jönköping, Kalmar och Östergötland ska vara framtidens storregion. Det beskedet lämnar Regionen till regeringen idag.

Idag besöker regeringens indelningskommitté länet. Det är de som ska rita framtidens karta över Sverige, och beskedet när de kommer hit är att Jönköpings län vill slås samman med Kalmar län och Östergötland.

När det gäller hälso- och sjukvården så har vi i dag ett naturligt samarbete med Östergötland och Kalmar.

Det säger Carina Ödebrink (S), regionråd, som varit med och tagit fram förslaget.

Det är länen som ska bort och större regioner bildas och under minst tio års tid har flera utredningar passerat utan att man kunnat komma överens. Men nu ska staten sätta ned foten en gång för alla och riva upp länsgränserna som funnits i 400 år helt. 

Kanske sker den nya indelningen redan till 2019, det visar det så kallade positionsdokument som man ska lämna över och som P4 Jönköping tagit del av.

Kalmar län kan mycket väl tänka sig att gå ihop med Jönköpings län.

– Vi föreslår som grund den nuvarande sjukvårdsregionen. Vi ser också att vi bör ha ett sammanhållet Småland, säger Harald Hjalmarsson, Moderat och vice ordförande i regionförbundet i Kalmar län som lämnade sina synpunkter till staten igår.

Östergötland har så långt inte bestämt sig, där drar man åt olika håll. Halland säger idag att man politiskt har en enighet om att fortsättningsvis vara själva och Kronoberg är inte intresserat av storregion överhuvudtaget, säger regionrådet där, Suzanne Frank, Moderaterna.

– Vi är inte övertygade om att argumenten för storregioner skulle vara bättre än dagens län och jag är väldigt osäker att det skulle bli något den här gången heller.

Oenigheten gör att det alltså är staten som nu får sätta ned foten, 9 mars väntas ett första förslag till karta över det nya Sverige. Men att hinna redan till nästa val och 2019, blir svårt tror regionråd Carina Ödebrink

– Jag känner inte att vi är där nu, det viktiga för mig är att det blir en bra process inte att vi är klara till 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista