Mats Andersson och Per Nylén Hägglund framför ett Kröstatåg.
Mats Andersson och Per Nylén Hägglund säger att det är resenärerna i slutändan som det går ut över. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Tågpersonal i uppror: "Krösatågen körs i botten"

1:35 min

Tågtrafiken i länet håller på att köras i botten och missköts. Den saftiga kritiken kommer nu från tågpersonalens fackförbund Seko.

På fredagen berättade P4 Jönköping att brist på tåg tvingar tågresenärer att byta tåget mot buss mellan Nässjö och Vaggeryd två gånger om dagen ett tag framöver.

Men detta visade sig bara vara toppen av ett isberg. Problemen med de så kallade Krösatågen är mer omfattande än så, visar ett brev som P4 Jönköping tagit del av.

Över 70 Sekoanställda har skrivit under en skarpt formulerad protestskrivelse till länstrafiken och operatören Transdev, tidigare Veolia, där man beskriver frustrerad och sjukskriven personal, inställda tåg, tåg som inte lagas, tåg som tappas bort och ställs in i onödan på grund av dålig planering - detta eftersom trafikledningen flyttats från länet till Malmö, något som Seko förgäves protesterat emot.

– Resultatet ser vi och det funkar ju inte. Det är ju resenärerna som tar stryk. Det är inställda tåg, många gånger i onödan. Det har ju raserats nu senaste månaderna. Det har ju varit en så drastisk försämring. Vi är absolut oroliga, säger Per Nylén Hägglund, ordförande för klubb Krösatåg, Seko.

Trogna resenärer tröttnar, trafiken missköts gravt, skriver Seko som listar över 80 incidenter under hösten och efter jul. Aldrig tidigare under Krösatågens 30-åriga historia har trafiken varit så nedgången som i dag, skriver Seko i sitt brev.

– I förlängningen tappar vi resenärer på detta. Vi är oroliga inför framtiden. Många kollegor slutar, det är frustration hos många, säger lokföraren Mats Andersson som vi träffar på perrongen i Nässjö.

Protestbrevet har skakat om länstrafiken, en ny tjänst har tillsatts i Nässjö för att förbättra kommunikationen med trafikledningen i Malmö och Carl-Johan Sjöberg, vd för länstrafiken, säger att man kommer att ta upp frågan med Transdev.

– Vi tar till oss detta på största allvar som personalen skriver. Vi ska svara på brevet givetvis och prata med Transdev och ta upp frågan med dom så får dom svara hur dom ser på det, säger Carl-Johan Sjöberg.

P4 Jönköping har sökt en kommentar från Transdev som via sin pressavdelning meddelar att man inte vill kommentera brevet i media förrän man svarat Seko skriftligen.

Några citat ur Sekos larmrapport:

"I dagsläget ser inte Krösatågens framtid så ljus ut."

"Vi är högst oroade över rådande situation och inför framtiden."

"Verkstaden har inte resurser att klara av den arbetsbelastning som nu råder."

"Vi visste att flytten av Trafikkontoret skulle leda till ett visst tapp i kvalité och stabilitet, men att det skulle gå så här illa, och att det skulle ske så fort, det hade vi nog aldrig kunnat dröma om.

"Att resenärerna drabbats råder det ingen tvekan om."

"Bara under senaste veckan har tre anställda gått hem, tagit sig själva ur tjänst och sjukskrivit sig på grund av att de helt enkelt inte orkade mer."

"Krösatågen med personal och resenärer är i dag så frustrerade att det inte går att sätta ord på det."

Kommentera: Har du märkt att tågen haft problem, inställda tåg osv?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista