David Lindgren, Victor och Natten, Molly Pettersson Hammar, Isa, Krista Siegfrids, Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson samt Wiktoria. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
1 av 2
De tävlar i andra deltävlingen. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat
2 av 2
Ida Sandahl är P4 Jönköpings melloexpert. Foto: Privat

Melloexperten: Isa och David direkt till final

Ida Sandahl: Svagare än förra veckan
1:58 min

Förra veckan var det Ace Wilder och Robin Bengtsson.  Nu siar P4 Jönköpings expert om deltävling 2.

Sju bidrag tävlar om två direktplatser till finalen, samt två platser i andra chansen.

P4 Jönköpings egen melloexpert 2016 heter Ida Sandahl, är 28 år och bor i Aneby. Hon  är sedan ett par månader tillbaka ordförande i Melodifestivalklubben som är Sveriges största fanclub för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med över 500 medlemmar.

Så här säger hon om helgens sju bidrag:

Betygskala 1-5 (5 = fantastiskt)

1. David Lindgren
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson

David tävlar för tredje gången i Melodifestivalen och har de tidigare gångerna tagit sig direkt till final. Blir det en tredje gång tro? Jo, jag tror faktiskt att det blir det. Refrängen känns stark och jag är övertygad om att det kommer vara ett snyggt dansnummer som inleds med en lasershow. David är folkkär och är många småkillars idol och kombinerat med ett snyggt nummer borde det ta honom till final.

Betyg: 3


2. Victor och Natten - 100%
Låtskrivare: Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh

Detta är ett typiskt startnummer två! Viktor debuterar i tävlingen med en Oskar Lindros influerad popdänga på svenska. Jag brukar gilla denna typ av låtar, men den här sätter sig inte alls. Kanske behöver man höra hela låten för att den ska bli bra, men jag tror att denna glöms bort på lördag. Borde vara chanslös.

Betyg: 1


3. Molly Pettersson Hammar - Hunger
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Lisa Desmond, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar

Minns ni appröstningskaoset från ifjol? Den som kan ha drabbats av kaoset då var Molly Pettersson Hammar som öppnade förra årets tävling och som sedan oförtjänt hamnade utanför topp fem i deltävlingen. Nu har Molly fått en ny chans och har tagit hjälp av låtskrivarna som skrev Måns vinnarlåt från förra året. Att Molly kan sjunga vet vi, men går hon verkligen igenom rutan? För mig gör hon inte det och av de sekunder jag har hört av låten känns den blek. Jag är tveksam till om det ens räcker till andra chansen.

Betyg: 2


4. Isa - I will wait
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores

Förra året skrällde Isa direkt till final med poplåten ”Don’t stop” och i år är hon tillbaka, men den här gången med en riktig powerballad. Hon framför låten med ett stort skynke i bakgrunden där hennes skugga framträder. Av det lilla jag har hört av låten verkar den väldigt bra med en riktigt stark refräng. Låten är skriven av bl.a. Joy och Linnea Deb som skrev ”Heroes” förra året. Jag hoppas att Isa sätter alla toner på lördag, för gör hon det kan det bli en finalplats.

Betyg: 4


5. Krista Siegfrids - Faller
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson

Krista är finlandssvensk och representerade Finland i Eurovision Song Contest 2013 där hon slutade på 24:e plats i finalen. Nu gör hon debut i Melodifestivalen med den delvis egenskrivna låten ”Faller”. Låten är en svängig poplåt som framförs i ett motorsportsinspirerande nummer med bl.a. svartvita flaggor. Låten är catchy och Krista är en underhållare ut i fingerspetsarna, men jag tror tyvärr inte det räcker (även om jag innerligt hoppas att det gör det!).

Betyg: 3


6. Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson - Håll mitt hjärta
Låtskrivare: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson

Trion Isaksson, Nilsson och Svenningsson är minsann inga nykomlingar i dessa sammanhang, framför allt inte Tommy som vann hela tävlingen 1989 och slutade på en fjärdeplats i Eurovision Song Contest med låten ”En dag”. Herrarna har skrivit låten själva och i kombination med deras var för sig säregna röster tänker man att resultatet borde bli fantastiskt. Men något saknas, jag tycker det känns platt och lite tråkigt. De kan dock kamma hem en hel del röster eftersom att de är etablerade artister, vilket kan räcka till andra chansen.

Betyg: 2


7. Wiktoria - Save me
Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin

Att som debutant få sista startnumret är ovanligt och sätter förväntningarna högt. Av den korta lyssningen att döma är refrängen effektiv och sätter sig, men det händer inte mycket i numret. Wiktoria verkar sjunga bra och hon framför låten framför en ledskärm där det ser ut som om hon smälter in i den, vilket ger en snygg effekt. Hur denna kommer placera sig är väldigt svårt att förutspå, allt beror på scenshowen och om Wiktoria lyckas framföra den på ett bra sätt.

Betyg: 2

Mina gissningar:

 

Till final: David Lindgren och Isa

Till andra chansen: Wiktoria och Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson

5. Molly Pettersson Hammar
6. Krista Siegfrids
7. Victor och Natten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".