Ola Depui och Joakim Depui.
Joakim Depui och Ola Depui. Foto: Privat

Laddar för Folkdräktsmarknad

9:24 min

Det stora intresset för dräkterna startade när Ola Depui och hans man skulle vara toastmasters på ett bröllop. De lånade då varsin folkdräkt och sedan dess är båda helsålda.

Ola Depui från Hestra har ett stort intresse för folkdräkter, så stort att han förstås är involverad i Folkdräktsmarknaden på Länsmuseet i Jönköping den 27 februari. Dessutom tar han nu, tillsammans med sin likaledes intresserade man Joakim Depui, fram en egen mansdräkt för Mo Härad för en sådan finns inte än.

- Det finns en kvinnodräkt som komponerades på 40-talet. Men ingen mansdräkt. Vi har tittat vad som finns i arkiven från Mo Härad på  Nordiska museet och på Länsmuseet; modeller, färger och vissa särdrag, så nu är det en mansdräkt på gång.

Det är andra gången det hålls en folkdräktsmarknad i Jönköping  där olika dräkter, som folk har hemma och kanske inte använder, byter ägare. Och intresset var stort förra året. Men alla som ville kunde inte ta sig till Jönköping då: Därför har Ola Depui även skapat en  folkdräktsmarknad på nätet som ska lanseras under marknadsdagen. 

En ny folkdräkt är dyr, 12 000 kronor och uppåt, men mycket användbar, menar Ola Depui och hänvisar till en känd vett- och etikettexpert:

- Magdalena Ribbing säger att du kan bära en folkdräkt när som helst, vilken klädkod det än står på inbjudan. En folkdräkt står över till och med fracken.

Folkdräktsmarknaden arrangeras av Dräktrådet i Jönköpings län, där Region Jönköpings län ingår, tillsammans med Jönköpings läns museum, Jönköpings läns hembygdsförbund och Svenska Folkdansringen.

Hör Ola berätta om sitt stora intresse för folkdräkter i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista