David Norrfjärd, grundskolechef Jönköpings kommun. Foto: Pressbild.
David Norrfjärd, grundskolechef Jönköpings kommun. Foto: Pressbild.

Efter rektorns larm: Så agerar Jönköping

1:47 min

I veckan slog en rektor i Nässjö larm: Jag orkar inte mer. Nu tar Jönköpings kommun tag i situationen för kommunens rektorer.

Det var i onsdags som en rektor i Nässjö kommun slog larm om att arbetsbelastningen för honom var på tok för hög, så hög att han inte klarar av att utföra alla sina arbetsuppgifter.

Ansvariga i Nässjö kommun, som tog del av brevet, startade direkt en dialog för att försöka lätta på arbetsbördan. Det fick även grundskolechefen i Jönköpings kommun, David Norrfjärd, att agera under ett rektorsmöte igår.

– Jag tror att man som chef, oavsett bransch, kan uppleva en pressad arbetssituation. Vi försöker medvetet jobba med  två olika delar för att relatera till det här i vår kommun. Det ena handlar om vilka förutsättningar våra chefer får, den andra är vilken kompetens och förhållningssätt vi har i vårt arbete som chefer, säger Norrfjärd. 

Rektor Torbjörn Stubbe fick nog och slog larm till Nässjö kommun om att hans och hans administrativa assistenters arbetsuppgifter inte gick att fullgöra på ett fullgott sätt - på grund av den arbetsbelastning som hans jobb innebär.

Under en rundringning som P4 Jönköping gjort under dagen till rektorer i Jönköpings kommun ger beskedet att det är det flera som upplever en belastad arbetssituation, men att de anser att det ingår i arbetsuppgifterna som chef. De menar även att man känner att man får ett bra stöd av kommunen för att kunna hantera situationen.

Grundskolechefen David Norrfjärd är också medveten om rektorernas arbetssituation.

– Nationellt har ju rektorns arbetsmiljö blivit en uppmärksammad fråga som vi naturligtvis tar på allvar i Jönköping också. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista