Personer manifesterar på Hovrättstorget i Jönköping mot Migrationsverkets beslut.
1 av 3
Det är många som engagerat sig i tjejens fall, i dag visade de sitt missnöje på Hovrättstorget. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Oscar Butare är ordförande i riksorganisationen burundiska diasporan.
2 av 3
Oscar Butare förstår inte Migrationsverkets beslut, han talade på torget i dag. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Personer manifesterar på Hovrättstorget i Jönköping mot Migrationsverkets beslut.
3 av 3
Flera tusen har skrivit på protestlistan och några hundra samlades på Hovrättstorget idag. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Flera hundra protesterade mot Migrationsverket beslut

3:08 min

Många samlades på Hovrättstorget för att visa sin ilska över Migrationsverkets beslut att utvisa den 18-åriga tjejen från Malmbäck till Burundi. 

På förmiddagen samlades människor på Hovrättstorget i Jönköping för att manifestera mot Migrationsverkets beslut om att utvisa den 18-åriga Malmbäckstjejen till Burundi.

Tjejen var 14 år när hon kom till Sverige och har just hunnit fylla 18. Och lagom till 18-årsdagen kom beskedet att hon måste lämna landet och att flygresan var bokad. Migrationsverket menar att det inte finns något hot mot henne i Burundi och att hon därför ska utvisas. Men Burundi är oroligt och svenska utrikesdepartementet avråder från att resa dit.

Det är otänkbart att Migrationsverket ens tänker tanken att skicka tillbaka någon till Burundi, det är oroligt där.

Vänner till tjejen har startat en namninsamling som flera tusen personer skrivit på. På Hovrättstorget i dag deltog några hundra för att visa sitt missnöje mot beslutet.

– Vi hoppas att de inte ska skicka tjejen till Burundi. Vi hoppas att Migrationsverket ska inte köpa en enkelbiljett till döden, säger Oscar Butare som talade på torget.

I artikeln nedan kan du höra hur Migrationsverket motiverar sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista