Patient på sjukhus. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Av de fyra som behövt intensivvård har två varit barn. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Jönköpings län

Barn med svininfluensa fick föras till Stockholm för specialvård

1:04 min

Fyra personer i länet har hittills behövt intensivvård efter att ha fått svininfluensan.

Av de fyra som behövt intensivvård har två varit barn. Ett av barnen blev så dåligt att det behövde åka till Stockholm för att vårdas i en speciell respirator.

– Barnet har legat i Ecmo, det är assisterad andning som en respirator, den behandlingen kan vi inte i Jönköping så barnet fick åka till Stockholm. Så det har varit rätt allvarligt, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare på Ryhov.

Ingen har avlidit i länet efter att ha fått svininfluensan. Totalt är det 105 personer som fått intensivvård i landet hittills den här säsongen, visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

Bland de värst drabbade är grannlänet Västra Götaland, de har haft 16 personer under intensivvård.

Fler kommer nog behöva intensivvård i Jönköpings län, eftersom toppen väntas nå nu till veckan som kommer. Men sjukhusen i länet är förberedda.

– Vi är förstås förberedda och lägger patienter i isoleringsrum på infektionen i den mån vi har plats, säger Peter Iveroth.

Alla fyra som behövt intensivvård har tillfrisknat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista