Polis utanför en fyllecell. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Hittills har ett tiotal förhör hållits i utredningen om tjänstefel. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköping

Marcus dog efter fyllecellen - polisen utreds

1:42 min

Polisen i Jönköping är föremål för en utredning om tjänstefel, efter att en man hittades livlös i arresten och förklarades död på sjukhuset.

Trots att det snart gått tre månader sen 27-årige Marcus hittades livlös i arresten i Jönköping har de anhöriga ännu inte fått svar på varför han dog.

– Jag tycker det är fruktansvärt, vi fick begrava Marcus utan att veta dödsorsakenm säger Helen som är en av Marcus anhöriga som väntar på svar.

Marcus var på permission under den där helgen i november från det behandlingshem i Mariannelund där han tvångsvårdades för sitt missbruk. Men han avvek under permissionen och det beslutades att polisen skulle ta honom tillbaka till hemmet.

Han togs till sjukhus i Karlstad eftersom han var i dåligt skick och bedömdes vara påverkad. När han sen bedömdes vara i bra skick påbörjades resan till behandlingshemmet i Mariannelund.

Men han kom aldrig fram till behandlingshemmet. Efter några timmars färd skulle poliserna bytas av och Jönköpingspolisen skulle sköta resten av resan. De bedömde på nytt att Marcus var påverkad och han omhändertogs och hamnade i en fyllecell. Mindre än en timme senare hittades han livlös.

– Han hittades med hjärtstillestånd, det såg väldigt allvarligt ut, berättar Helen.

Efter Marcus död har en åklagare vid särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om tjänstefel. Ingen är än så länge formellt misstänkt men det är en omfattande utredning där hittills ett tiotal förhör har hållits.

Nu väntar åklagaren på obduktionsrapporten - något som också Marcus anhöriga i Värmland väntar på.

– Hans mamma springer till brevlådan varje dag och väntar. Hon vill väldigt gärna veta varför hennes son dog, en person som känner sig sjuk ska ju inte bli inslängd i en fyllecell och dö, säger Helen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista