Taxi kör om. Bild från Daniel Zaulich´s film
Bild från Daniel Zaulich´s film
Jönköping

Filmad taxichaufför straffas med böter

Den taxichaufför som körde på fel sida mitträcket och fångades på film straffas nu med dagsböter.

Händelsen som P4 Jönköping berättat om tidigare inträffade i mitten av januari på riksväg 40 i höjd med Västra Jära utanför Jönköping.

Chauffören, en man i 55-årsåldern, har sagt att han hamnade fel av misstag.

Men enligt polisen tog han en medveten risk när han fortsatte köra mot färdriktningen och mötande bilar under en längre sträcka.

Mannen har nu fått ett strafföreläggande på 40 dagsböter à 100 kronor för vårdslöshet i trafik. Om han accepterar strafföreläggandet slipper han rättegång.

Polisen började utreda händelsen efter att P4 Jönköping och andra medier publicerat en film som tagits av bilisten Daniel Zaulich från Jönköping. Den visar hur en personbil blir omkörd av en taxi på en 2+1-väg. När vägen går över i en fil kör taxin förbi mitträcket och fortsätter mot trafiken.
– Vi har tittat på filmen, varit på platsen, pratat med tre vittnen och med chauffören - och vår samlade bedömning är att han varit vårdslös, säger Christer Ekdahl, kommissarie som lett utredningen.

I strafföreläggandet från åklagarkammaren i Karlskrona, som ansvarar för trafikärenden, står bland annat att chauffören "brustit i omsorg" och han kört i motsatt körfält "under en längre sträcka".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".