1 av 2
Sekvens från filmen.
2 av 2
Här, efter en omköringssträcka, kunde bilen komma över på fel sida räcket. Foto: Stillbild från film

Taxichauffören om vansinnesfärden: Vill bara glömma det

Den taxichaufför som körde på fel sida mitträcket och fångades på film uttalar sig nu till P4 Jönköping angående händelsen.

Det var i mitten av januari som en taxichaufför hamnade på fel sida mitträcket under en omkörning av en lastbil. Hela händelsen fångades på film och spreds sen i media där den blev omdiskuterad.

På måndagen kom beskedet att chauffören straffas med 40 dagsböter á 100 kronor för vårdslöshet i trafik.

När P4 Jönköping når chauffören är han helt ovetande om straffet.

– Polisen har inte ringt mig, jag vet inte varför de inte gjort det, säger chauffören som är i 55-årsåldern.

Sen det inträffade har chauffören tänkt mycket på vad som hände och hur det kunde hända.

Jag blev chockad. Den senaste månaden har jag bara tänkt på det och jag vill bara glömma det nu. Jag vill inte gå runt och vara orolig hela tiden, jag vill inte leva på det viset.

Enligt mannen, som kört taxi i mer än fem år, var det hela ett stort misstag och han insåg från början inte ens att han hade hamnat på fel sida vägen.

– Det regnade och snöade och man såg inget. Det var mörkt och plötsligt ser jag hur jag är på fel sida av vägen. Jag visste inget och jag skulle aldrig göra en sådan grej medvetet. Jag har aldrig fått en krona i böter och jag har haft körkort i 35 år, så jag vet inte riktigt vad som hände, säger taxichauffören.

När taxibilen hamnade på fel sida så fokuserade mannen endast på en sak.

Det enda jag tänkte på var att lösa situationen och göra det bästa av det hela, och till slut gick det bra som tur är. Men det är första gången det händer och jag brukar alltid vara mycket noggrann när jag kör. Jag har aldrig haft problem förr.

Under tiden som taxibilen var på fel sida vägen så stötte den på flera fordon men lyckades undvika att kollidera med något av dem.

– Jag blinkade med helljus och körde så mycket åt sidan som var möjligt för att öppna vägen åt dem. Vi måste hjälpa varandra när vi hamnar i en sådan här situation, och som tur är löste det sig för både mig och kunden.

Hur mannens arbetsgivare ser på situationen är än så länge inte klart, men chauffören menar på att han är beroende av sitt jobb för att försörja sig.

– Det är inte bara jag som har gjort fel i livet, vi alla gör misstag. Jag är 55 år och jag vet att det kommer bli tufft för mig att hitta ett nytt jobb. Jag är inte 20 år längre. Jag vill inte sitta hemma och leta jobb, jag har en familj att försörja, säger chauffören.

Taxibolaget dit chauffören är ansluten är Taxi Jönköping och vd:n där, Magnus Klintbäck, säger till P4 Jönköping att mannen nu är avstängd i väntan på att en dom vinner laga kraft.
– Sen tar vi ett nytt beslut; och det hänger också på hur det går med körkortet.

Har mannen fått stöd efter det som hänt?
– Platschefen har haft samtal med honom, men samtidigt har han orsakat badwill för företaget. Han borde ha slagit på blinkersen och backat när han upptäckte att han hamnat fel.

Körkortet är det Transportstyrelsen som beslutar om.
– Vi får information från rättsväsendet och tar sedan ställning till om personen får behålla körkortet eller inte, och det hänger på flera olika faktorer, säger pressansvariga Mikael Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".