Marschaller
Syskongruppen tände marschaller i Rådhusparken under internationella barncancerdagen Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio

Syskon till cancerdrabbade ska få stöd

2:32 min

En stödgrupp för syskon till cancerdrabbade barn och ungdomar ska nu starta i Jönköping.

Det är Moa Hellström som är engagerad i barncancerfonden som står bakom initiativet till syskongruppen.

– Jag hade själv velat ha en sån grupp, berättar Moa Hellström.

För 13 år sedan drabbades Moas lillebror av svår cancer. Han var då sju år och medan föräldrarna mer eller mindre bodde på sjukhuset tillsammans med honom fick Moa och hennes syskon klara sig själva där hemma.

– Mamma och pappa bodde ju på sjukhuset. Hade jag inte haft mina äldre syskon hade jag inte överlevt, säger Moa Hellström, som minns sjukdomstiden som hemsk period.

Min lillebror var ju så sjuk att han inte fick åka hem. Ibland fick han komma hem men oftast åka tillbaka redan nästa dag. Mina äldre syskon fick ta allt ansvar hemma. Det var bara att finna sig i situationen.

Idag är Moas lillebror friskförklarad men trots det har det varit svårt att ta sig igenom och bearbeta det som hänt. Och Moa tror att en syskongrupp hade kunnat hjälpt henne.  

– Jag hade kunnat gå vidare lite lättare. Jag har knappt inte gått vidare än fast det hände för 13 år sen, menar Moa.

Tanken med syskongruppen är att vi kan fika, göra saker i grupp eller själva. Vi kan åka och bowla och bara ha kul.

Och det finns ett stort intresse tror Moa.

– Jag tänker att jag redan i mars ska fixa den första bowlingkvällen. Det tycker folk är kul, säger Moa som hoppas på att många nu hör av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista