Bild på Anette Pettersson som är hälso- och sjukvårdsstrateg.
Anette Pettersson, hälso- och sjukvårdsstrateg. Foto: Peter Jernberg
Vården

Allt fler äldre med många mediciner

Anette Pettersson: Det kan ge biverkningar som yrsel
1:21 min

Trots insatser under många år ökade andelen äldre med många mediciner i länet under förra året. Ökningen låg på nästan tio procent.

Under många år nu har en rad insatser sjösatts inom vården runt om i landet för att få ned antalet, men också mängden mediciner till äldre. Detta för att minska biverkningar men också mediciner som är dåliga att kombinera.

Men trots alla projekt och insatser, så blir det fler och fler äldre i länet som har tio mediciner eller fler, det visar den senaste rapporten Öppna jämförelser för 2015 från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Över 12 procent av de äldre i undersökningen får fler än tio läkemedel och det är en ökning med nästan en procentenhet, eller tio procent, sedan förra året. Dessutom ligger länet högre än rikssnittet som ligger på runt tio procent. Och det här får konsekvenser för patienterna.

- Man kan få biverkningar, man blir trött och det är större risk att man ramlar och drabbas av yrsel.

Det säger hälso- och sjukvårdsstrateg Anette Pettersson.

Ett ljus i pillermörkret är ändå att sjukvården i länet blir bättre på att använda mediciner som är anpassade för äldre, men arbetet med att få ned medicinanvändningen måste nu fortsätta, tycker Anette Pettersson.

- Vi har många kliniska apotekare som stödjer vårdcentralerna och på sjukhusen men vi har även projekt med kommunerna där vi gör läkemedelsgenomgångar.

- Kan man minska på läkemedel och särskilt för äldre som är mer känsliga så är det en fördel, säger Anette Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".