Anne Karlsson (SD). Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
1 av 2
Anne Karlsson (SD). Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna.
2 av 2
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Politik

SD-toppar polisanmäls för förskingring

2:30 min

Två toppolitiker i Sverigedemokraterna har polisanmälts för förskingring.

Det är riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson, båda från Värnamo, som har polisanmälts för att ha förskingrat flera hundra tusen kronor. Båda två förnekar brott.

Enligt en källa med god insyn i partiets innersta krets i länet som P4 Jönköping talat med, handlar det om lön som Anne Karlsson tagit ut för omkring 20 000 kronor i månaden utan att det tagits något styrelsebeslut om detta. Totalt handlar lönesumman om 280 000 kronor. 

Hon ska även ha åkt på valvaka, bott på hotell med en nära anhörig på partidistriktets bekostnad, utan beslut i styrelsen. Det ska också ha funnits en privat bilskatt som har gått på distriktets kassa.

Johan Nissinen ska enligt uppgifterna till P4 Jönköping ha bekostat en personvalskampanj inför valet med partidistriktets pengar, även det utan beslut från styrelsen. Oklart hur mycket pengar den anklagelsen rör sig om.

Det här ska ha inträffat under åren 2013 och 2014. Nissinen var ordförande och Karlsson styrelseledamot i SD-distriktet i Jönköping fram till mars 2015. En anmälan för förskingring ur distriktets kassa mot de båda kom in den 19 januari i år och gjordes av en partikamrat till de båda i distriktet.

– En förundersökning är inledd, bekräftar Niclas Abrahamsson vid Jönköpingspolisen för Aftonbladet.

P4 Jönköping har pratat med personen som har polisanmält Johan Nissinen och Anne Karlsson. Han är medlem i partiet i länet och menar att ärendet var uppe i distriktsstyrelsen för ett halvår sedan, men att det då tystades ned. Enligt P4 Jönköpings källa handlar det om två polisanmälningar.

Anmälningarna gäller oklarheter i bokföringen i partidistriktet och påstådd förskingring på mellan 300 000 och 400 000 kronor, enligt Aftonbladet. Polisen har nu inlett en förundersökning.

Det finns ingen grund för anmälan då ansvarsfriheten har godkänts vid distriktets årsmöten. Det här är någon som vill partiet illa

Till Aftonbladet säger Johan Nissinen:

– Distriktets årsmöte har gett ansvarsfrihet och revisorerna yrkade på att det skulle godkännas. Då var det ingen som protesterade. Så det finns egentligen ingen grund till en anmälan. Det är över ett år tillbaka och det är nog bara någon som är sur för något och vill skada partiet. Det tycker jag är synd.

– Det här känner jag inte till, det kommer som en chock. Det måste vara någon utanför styrelsen som har gjort en anmälan. Det har inte varit några diskussioner om några oegentligheter i styrelsen, säger Samuel Godrén, styrelseledamot och gruppledare i regionen, till P4 Jönköping.

Men enligt P4 Jönköpings källa ska det ligga en djup konflikt inom partiet i länet bakom stridigheterna. Johan Nissinen och Anne Karlsson förlorade sina platser i styrelsen våren 2015 och vill nu tillbaka, medan det finns en falang som vill stoppa dom.

- Man är trötta på dom, men det finns en alternativ lista nu till årsmötet där dom vill ta över igen, säger källan till P4 Jönköping.

- Det är väl lite maktstrid som pågår.

Tvärt emot vad Samuel Godrén uppger till P4 Jönköping, menar vår källa att frågan om ekonomin varit uppe i styrelsen men att styrelsen inte kommit överrens om hur man ska hantera det, därför har enskilda personer istället gjort anmälan och sedan läckt uppgifterna till media. Det finns personer som tycker att revisorerna inte gjort sitt jobb.

Vi har tidigare idag via riksombudsmannen fått information om att en polisanmälan lämnats in. Vi följer givetvis ärendets gång, men vidhåller oss dock att inte förekomma en pågående polisiär utredning. Vi måste först få lov att invänta ett utfall innan vi går in på några slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista